Social stratification and consumption profiles of Ankara: A case study in Ankara residential areas
Ankara kentinin sosyal tabakalaşma ve tüketim profili: Ankara konut alanlarında örnek çalışma
- Tez No: 167440
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT GÜVENÇ, PROF.DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sınıflar, sosyal tabakalaşma, mekansal ayrışma, tüketim kalıplan, Ankara konut alanları, Ankara'da tüketim kalıplan ve harcamaları. vıı, Class, social stratification, spatial segregation, consumption pattern, Ankara's residential areas, Ankara's consumption pattern and consumption expenses
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
oz ANKARA KENTİNİN SOSYAL TABAKALAŞMA VE TÜKETİM PROFİLİ: ANKARA KONUT ALANLARINDA ÖRNEK ÇALIŞMA Akpınar, Figen Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sevgi Aktüre Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat Güvenç Nisan 2005, 337 sayfa Bu tez Ankara kenti konut alanlarında yaşayan hane halklarına yönelik sosyal tabakalaşma modeli geliştirmek ve mekansal boyutlarını araştırma girişimdir. Sosyal sınıf araştırmaları ve özellikle mekanla ilişkisi Türkiye'de çok az çalışılmıştır. Bu nedenle çalışma, Türk kentlerinde sosyal sınıf temelli ayrışmanın görünür olduğu, sınıf ilişkilerinin benzer tüketim kalıp ve davranışlarım oluşturduğu ve tüm bu anılan unsurların görgül çalışmalarla sınanabileceği hipotezi üzere kurgulanmıştır. Tezin temel yönelimi farklı sosyal tabakalar ve mekansal bağlamlarının ortaya çıkardığı maddi eşitsizliklerin sosyal ve kültürel temellerine yöneliktir. Sınıf olgusundan söz edebilmek için benzer davranış ve tutumların var olduğunu ve bu benzerliklerin (farklılıkların) mekan boyutunda ortaya konulabilmesi gerekmektedir. Kısaca tezin amacı: (1) sosyal grupların veya tabakaları belirleyen unsurlar nelerdir? Bu bölümde sosyal grupları bir araya getiren nesnel kriterler belirlenmiştir; (2) sosyal grupları bir arada getiren unsurların mekanda benzer farklılıklar yaratıp yaratmadığı irdelenmiştir. Sonuç bulgular Ankara'da son dönemlerde ortaya çıkan tüketim davranışları ve maddi eşitsizliklerin geleneksel kent-kır, modern-geleneksel ayrımlarıyla tanımlanamayacak yeni farklılaşma eksenlerinin bir göstergesi olarak kabul edilmiş ve yeni bir kavramsallaştırmaya gereksinim olduğu vurgulanmıştır. Tüketim çalışmaları bu bağlamda önem kazanmaktadır. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL STRATIFICATION AND CONSUMPTION PROFILES OF ANKARA: A CASE STUDY IN ANKARA RESD3ENTIAL AREAS Akpınar, Figen Ph. D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Sevgi Aktüre Co. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat Güvenç April 2005, 337 pages This dissertation attempts to develop a social stratification model considering its spatial dimension for the households in the city of Ankara. The spatiality of social class has rarely been in the agenda of scholars and has not been explored empirically. For this reason, the study aims to test the hypothesis that social segregation in Turkish cities is empirically measurable and manifests itself in the common patterns of behaviours and similar conditioning of existence in the urban space. The focus of attention of the thesis is based on the relationship between the material inequalities of different social strata within its territorial context. If a class becomes a social reality, this must be shown in the formation of common patterns of behaviour and attitude, and manifests itself in urban space. In short the scope of the study is a twofold: Thesis questions are: (1) how and upon what basis social groups and strata can be located in the economic and socio-cultural structure of the society. This part of the study deals with the objective“set”of criteria; thesis question (2) whether the same coherency can be coincided in the space. This part deals with the analysis of the spatial dimension of social“class”which means segregation. Thesis findings provide sufficient evidence that the differences stemmed from the material possessions and consumption patterns of the urban households cannot be understood by employing the conventional instruments as such rural/urban, traditional/modern as the division of axes. ivNew conceptualisation urgently is needed and consumption studies offer prospective and highly potential issue.