Experiencing class differences: The case of food retail store workers in Ankara
Sınıfsal farklılıkların deneyimlenmesi: Ankara market işçileri örneği
  1. Tez No: 262524
  2. Yazar: DERYA KOPTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf, gıda perakende sektörü, marketler, market, işçileri, müşteriler, class, food retail sector, stores, store workers, customers
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez Ankara'daki gıda perakende mağazalarında çalışan işçilerin sınıf deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, enteraktif hizmet işi olarak gıda perakendeciğinin yapısı, işçilerin çalışma koşulları, mağazalarda tabakalaşma, katmanlaşama ve sendikalaşma üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca, işçilerin işyerlerinde sınıfsal farklılıkları nasıl bir öz-saygı meselesi olarak deneyimlediğini, müşterilerin uygunsuz davranışları ile nasıl baş ettiklerini, müşterileri nasıl sınıflandırdıklarını ve tüketim alanında çalıştıkları düşünüldüğünde yoksunluk duygusu geliştirip geliştirmediklerini incelemektedir. İşçilerin aile ilişkileri ve toplumsal cinsiyet ilişkileri ve gelecek umutları ve gerçekleşmemiş hayalleri de analiz edilmektedir. Bu çalışma, mağazaların işçileri, yöneticileri ve değişen müşteri profilleri ile sınıfsal farklılıkların çalışma ve tüketim pratikleri üzerinden gündelik hayatta nasıl sürekli yeniden kurulduğunu görmek açısından önemli bir bağlam sunduğunu iddia etmektedir. Bu konular doğrultusunda, tezin alan çalışması Ankara'da bulunan çeşitli gıda perakende mağazalarında çalışan ve müşteriler ile doğrudan ilgilenen 37 işçi ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the class experiences of workers who work in food retail stores in Ankara. In this respect, it focuses on the structure of food retailing as interactive service work, working conditions of workers, stratification, fragmentation and unionization of workers in stores. In addition, it examines how workers experience class as a matter of self-esteem in their workplaces, how they cope with discourtesy of costumers, how they classify costumers and whether they develop a sense of deprivation if it is taken into consideration that they work in a consumption area. It is also analyzed gender and family relations of store workers, and their future hopes and unfulfilled dreams. The study argues that stores with their workers, their managers and their diverse costumers profiles are significant places so as to observe how class differences are continuously reconstructed in everyday life through work and consumption practices. In regard to these issues, the field research of the thesis was employed through semi-structured in-depth interviews with 37 store workers who deal directly with customers and works in various food retail stores in Ankara.