Induction of embryogenic tissue and development of somatic embryos in Pinus brutia TEN
Pinus brutia TEN.'de embriyogenik doku indüklemesi ve somatik embriyo gelişimi
  1. Tez No: 167442
  2. Yazar: TOLGA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAÇ ÖNDE, PROF.DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Somatik embriyogenez, somatik embriyo, embriyogenik doku, olgunlaşma, absisik asit. vıı, Somatic embryogenesis, somatic embryos, embryogenic tissue, maturation, abscisic acid
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz Pinus brutia TEN.'de EMBRiYOGENİK DOKU İNDÜKLEMESİ VE SOMATİK EMBRİYO GELİŞİMİ Yıldırım, Tolga Doktora, Biyoloji Bölümü Tez yöneticisi : Prof.Dr. Zeki KAYA Ortak tez yöneticisi : Doç.Dr. Sertaç Önde Haziran 2005, 85 sayfa Konifer türleri uzun yaşam döngüleri ve büyük boyutlarda olmaları nedeniyle ıslah çalışmalarında zaman kısıtlamasına maruz kalmaktadırlar. Gelişmekte olan biyoteknoloji tekniklerinin ıslah çalışmalarına entegrasyonu zaman problemini önemli ölçüde azaltabilir. Bu bağlamda, somatik embriyogenez tekniği ticari öneme sahip Kızılcam {Pinus brutia TEN.) klonlarının daha kısa bir sürede çoğaltılması ve daha fazla genetik kazanç elde edilmesi bakımından büyük bir potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmada Antalya'da kurulu olan tohum bahçesinde bulunan 1 5 klondan embriyogenik doku indüklemesi sağlamak için kotiledon gelişimini tamamlamamış zigotik embriyoları örneklemek amacıyla yedi defa tohum toplandı. Bu aşamadan sonra olgunlaşma deneylerinde olgun somatik embriyo elde etmek için absisik asit (ABA), karbonhidrat, polietilen glikol (PEG) ve gellan gum ağarı viiçeren besiyerleri test edildi. Varyans analizi örnekleme tarihleri (toplam varyasyonun %43.1'i oranında) ve çalışılan klonlar arasında (toplam varyasyonun %18.8'i oranında) istatistiksel önemde farklılıklar olduğunu gösterdi. Bu çalışmada ortalama embriyogenik doku indükleme frekansı %1 1.6 ve klonlar için de %4.7 - 24.1 aralığında elde edildi. Test edilen olgunlaşma uygulamaları arasından, %1 gellan gum ağarı ilave edilen 80uM ABA, %3 sükroz veya %3 ve 6 oranında maltoz ve %3.75 PEG içeren besiyerlerinin Kızılcam somatik embriyo oluşumu için uygun olduğu belirlendi. Test edilen klonlardan biri olan Klon 22'den altmış dokuz adet olgun somatik embriyo elde edildi. İndükleme oranları, farklı besiyeri kullanarak veya besiyeri bileşenlerini değiştirerek, örneğin bitki büyüme hormonları gibi, artırılabilir. Somatik embriyo oluşumunu sağlamak için, ABA uygulamasına cevap verebilecek gelişim aşamasında bulunan uygun hatların bulunabilmesi gereklidir. Bu nedenle olgunlaşma deneylerine başlamadan önce embriyogenik hatların bir ön taramadan geçirilmesi elde edilecek embriyo sayısının artması bakımından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDUCTION OF EMBRYOGENIC TISSUE AND DEVELOPMENT OF SOMATIC EMBRYOS IN Pinus brutia TEN. Yıldırım, Tolga Ph.D., Department of Biology Supervisor : Prof.Dr. Zeki KAYA Co-Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Sertaç Önde June 2005, 85 pages Conifer species are subjected to major time constraints in tree improvement because of their long regeneration cycle and large sizes. However, integration of developing biotechnologies could significantly reduce this time limitation in tree breeding programs. In this regard, somatic embryogenesis (SE) offers a great potential in commercially important Turkish red pine (Pinus brutia TEN.) for rapid production of larger number of clones as well as capture of greater genetic gains. In this study, seven collections were done to sample precotyledonar zygotic embryos for induction of embryogenic tissue (ET) from 15 clones located in Antalya. Afterwards, abscisic acid, carbohydrates, polyethylene glycol (PEG), and gellan gum were tested to obtain mature somatic embryos in maturation experiments. Analyses of variance showed a significant variation among IVcollection dates (43.1% of total variance) and clones studied (18.8% of total variance) for induction of ETs. Overall initiation frequency of ET in this study was 1 1.6% with clonal range of 4.7 - 24.1%. Of those tested maturation treatments, 80uM ABA, sucrose and maltose at 3 and 6%, 3.75% PEG combined with 1% gellan gum were found to be suitable for maturation of somatic embryos in Turkish red pine. Sixty nine somatic embryos were obtained from Clone 22, which was one of tested clones. Induction frequencies could be further improved by using different basal media and/or manipulating media components, such as plant growth regulators. For proper maturation of somatic embryos, embryogenic lines need to be screened to find suitable lines, which are developmental^ responsive to ABA treatment.