Deneysel biyomekanik uygulamalarının digital fotogrametrik yöntemlerle değerlendirilmesi üzerine bir çalışma
An experimental study of digital photogrammetric methods and its evaluation on the in vitro arthroplasty models
  1. Tez No: 167595
  2. Yazar: AYHAN GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR YENSEL, Y.DOÇ.DR. ENGİN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Digital Fotogrametri, X-Ray Fotogrametri, DLT Yöntemi, Kamera Kalibrasyonu i, Digital Photogrammetry, X-Ray Photogrammetry, DLT Methods, Camera Calibration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
\ \ ÖZET Doktora Tezi DENEYSEL BÎYOMEKANİK UYGULAMALARIN DÎGÎTAL FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERiNE BÎR ÇALIŞMA Ayhan GÖKTEPE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı l.Danışman: Y.Doç.Dr.Engin KOCAMAN 2.Danışman: Prof.Dr.Uğur YENSEL 2005,169 Sayfa Jüri: Prof.Dr.Gönül TOZ Prof.Dr.Sıtkı KÜLÜR Prof.Dr.Feza KORKUSUZ Prof.Dr.Ferruh YILDIZ Teknolojinin gelişmesiyle birlikte digital fotogrametrik yöntemler üpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde düzensiz kemik yüzeylerinin fotogrametrik analizleri yapılabilir hale gelmiştir. Vücutta kullanılan tıbbi materyallerin rijiditesi ve tespit * materyallerinin yeterli tespit yapıp yapmadığı yine fotogrametrik analiz yöntemiyle araştırılabilir hale gelmiştir. Bu amaçla in vitro (cansız) deneysel çalışmayla geliştirilen bir protez modelinde, mikro hareketin stereofotogrametrik yöntemle en minimal değerinde nasıl ölçülebileceği araştırılmıştır. Model çerçevesinde koyun femuru üst uç protezlerinin rotasyonel ve aksiyonel kuvvet uygulamaları sonucu kemik içerisindeki hareketleri; kemik markerler, protez markerler ve kontrol markerler değerlendirilerek araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D. Thesis AN EXPERIMENTAL STUDY OF DIGITAL PHOTOGRAMMETRIC METHODS AND ITS EVALUATION ON THE IN VITRO ARTHROPLASTY MODELS Ayhan GÖKTEPE Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: 1. Assist. Prof. Dr. Engin KOCAMAN 2. Prof. Dr. Uğur YENSEL 2005, 169 Pages Jurry: ProfDr.Gönül Toz Prof.Dr.Sıtkı KÜLÜR Prof.Dr.Feza KORKUSUZ Prof.Dr.Ferruh YILDIZ The digital photogrammetric methods have widely been used in medical sciences by the technological developments. The photogrammetrical analyses of irregular bone surfaces are performed by means of these methods. Moreover, both the rigidity of the medical instruments applied to body and whether the stabilization materials are fixed sufficiently have been investigated by the photogrammetric analyses.- This study reveals that a micromotion in a prosthesis model performed experimentally can be calculated in the most minimal value. Based on the model; the following of the rotational and axial power applications to the upper extremity of sheep thigh (os femoris), the micromotions of prosthesis located in its head (caput ossis femoris) have been evaluated by using the bone, prosthesis and control markers.