Verici ve alıcı grupları içeren aromatik organik maddelerin yapısal ve çizgisel olmayan optik özellikleri
The structural and nonlinear optical properties of donor and acceptor substituted aromatic organic compounds
  1. Tez No: 167596
  2. Yazar: ASLI KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ELMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çizgisel olmayan optik, yüksek kutupluluk, elektrik dipol moment, Schiff bazı ligandı, ab-initio hesaplamalar. m, nonlinear optic, hyperpolarizability, electric dipole moment, Schiff base ligand, ab-initio calculations. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doktora Tezi VERİCİ VE ALICI GRUPLARI İÇEREN AROMATİK ORGANİK MADDELERİN YAPISAL VE ÇİZGİSEL OLMAYAN OPTİK ÖZELLİKLERİ Aslı KARAKAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan ELMALI 2005, 71 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ayhan ELMALI Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Doç. Dr. Ülfet ATAV Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ÜNVER Bu doktora tez çalışmasında, farklı elektron verici/alıcı gruplar içeren Schiff bazı ligandları ile bir Schiff bazı demir(III) kompleksi tasarlanmış ve sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşikler; Infrared“İR”, Nükleer Magnetik Rezonans“NMR”ve Ultra Viole-Görünür bölge“UV-Vis”spektroskopileri kullanılarak karakterize edilmiştir. UV-Vis spektral analizlerinden, sentezlenen tüm bileşikler için soğurma bantlarının bathokromik değişimlere sahip olduğu bulunmuştur. Bu solvatokromik davranışlar, çalışılan bileşiklerin sıfırdan farklı değerde ikinci-mertebe çizgisel olmayan optiksel tepkilerinin göstergesidir. Araştırılan moleküllerin elektrik dipol momentleri ile birinci yüksek kutupluluk tensör bileşenleri ab-initio kuantum mekaniksel metodlar kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda bulunan sıfırdan farklı dipol moment değerleri, araştırılan bileşiklerin kutuplu yapıda olduklarını ortaya çıkartmıştır. Moleküler orbital hesaplamalar ile çalışılan bileşiklerin mikroskobik ikinci-mertebe çizgisel olmayan optik davranışlarını ifade eden sıfırdan farklı birinci yüksek kutupluluklara sahip oldukları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE STRUCTURAL AND NONLINEAR OPTICAL PROPERTIES OF DONOR AND ACCEPTOR SUBSTITUTED AROMATIC ORGANIC COMPOUNDS Ash KARAKAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ELMALI 2005, 71 Pages Jury: Prof. Dr. Ayhan ELMALI Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Assoc. Prof. Dr. Ülfet ATAV Assoc. Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Assist. Prof. Dr. Hüseyin ÜNVER In this PhD thesis study, Schiff base ligands with different electron donor/acceptor groups and a Schiff base iron(III) complex have been designed and synthesized. The synthesized compounds have been characterized by Infrared“IR”, Nuclear Magnetic Rezonance“NMR”and Ultra Violet-Visible“UV-Vis”spectroscopies. It is found from the UV-Vis spectral analyses that absorption bands of all the synthesized molecules have bathochromic shifts. These solvatochromic behavior are indicative of second-order nonlinear optical responses for the studied compounds. The electric dipole moments and first hyperpolarizability tensorial components of all the investigated molecules have been calculated using ab-initio quantum mechanical methods. The computational results revealed that the investigated compounds have polar structures due to nonzero electric dipole moment values. It has shown by the ab-initio molecular orbital calculations that the studied compounds have nonzero first hyperpolarizabilities, indicating microscopic second-order nonlinear optical behavior.