İnterval lineer sistemler üzerine
On interval linear systems
  1. Tez No: 167680
  2. Yazar: ARZU TÜYBEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECATİ TAŞKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: interval, interval Matris, interval Lineer Denklem, Regüler ve Singüler interval Matrisler m, Interval, Interval Matrix, Interval Linear Equation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi INTERVAL LİNEER SİSTEMLER ÜZERİNE ARZU TUYBEK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA 2005, 80 sayfa Jüri: Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Yard. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Yard. Doç. Dr. Hasan KÖSE Öncelikle interval matrislerle ilgili bazı özellikler ve interval matrislerin singülerliği ve regülerliği için birkaç ispatlanabilir yeter şart vereceğiz, interval matrislerin regülerliği interval lineer denklem teorisinde önemli rol oynar. Fakat bir başka bakımdan da oldukça önemlidir. Çünkü interval matrislerin sıklıkla kullanılan özellikleri (pozitif tanımlılık, p-özelliği, kararlılık gibi) regülerliğin kontrolü yoluyla ispatlanabilir.Ax=b interval lineer cebir sistemleri için, A ve b sırasıyla A ve b'de bağımsız olarak değişmek üzere Ax=b 'nin tüm çözümleri ile oluşturulmuş ^ (A,b)= ]A~lb\A e A, be b] kümesinin bileşenler bazında değerlendirilmesi problemini düşüneceğiz. Bilinen birçok interval problemi doğal olarak, Ax=b (1) genelleştirilmiş lineer cebir sistemi ailesindendir. Bunların hepsi genellikle A, mxn interval matris ve b sağ yönlü m interval vektör olmak üzere, Ax=b (2) tek formal notasyonu olan bir interval lineer cebir sistemi ile gösterilir. Örneğin (2) sistemi için bir tolere edilebilir çözüm kümesi £va(A,b)= {*g R“|(VAe A),(3*? b)(A* = b)} ve bir kontrol edilebilir çözüm kümesi 23v(A,b)= [xe R”|(V£e b),(3Ae A)(Ax = b)} vardır. Fakat bunlardan en çok kullanılanı ve genelleştirilmiş olanı, birleştirilmiş çözüm kümesi için dış bileşenler bazında tahminler bulma problemi olan £33(A>b) = E33 = ke R"|(3Ae A),(3fce b)(Ax = b)} (2) 'deki bütün reel lineer cebir sistemlerinin çözüm kümesidir. Bir de Lineer denklem sistemlerinin çözüm kümesinin sınırlanmasında bir bilinen ve beş yeni birbiriyle ilişkili metotlardan bahsedeceğiz. Her bir metodun bir polinomal işlem tutarı vardır, fakat Gauss çözümüne göre daha fazla efor gerektirir. Yine de her metot uygun problemler için kesin sonuçlar verebilir. Bu metotlar belli problemler için parçalı çözüm kümesi bileşenlerinden oluşan kesin sınırlar elde edebilir. A, A alt sınırı ve A üst sının arasında değişen nXn değişken matris, b, b ile b arasında değişen bir vektör olmak üzere Ax=b reel lineer sisteminin S çözüm kümesini düşünelim. Öncelikle A'nın singüler olmayan bir matris olması durumunda S 'nin biçimi hakkında bazı özellikler verildi. 2x2 lik durumda, Ssym simetrik çözüm setinin sının için eksiksiz bir tanım geliştirmek için A 'yi singüler ııolmayan ve simetrik olarak kısıtladık. Sonuç olarak Ssym için bir sınır olan Cholesky metodunun fizibilitesi için bir kriter verildi.
Özet (Çeviri)
bound A, and with b similarly varying between b, b. First we list some properties on the shape of S if all matrices A are nonsingular. Then we restrict A to be nonsingular and symmetric deriving a complete description for the boundary of the corresponding symmetric solution set S^ in the 2x2 case. Finally we derive a new criterion for the feasibility of the Cholesky method with which bounds for Ssym can be found.