Civa katyonunun, sıvı membranlarda makrosiklik bileşikler kullanarak bazı transport özelliklerinin incelenmesi
The investigation of transport properties of mercury cation through liquid membranes by using of macrocylic compounds
  1. Tez No: 167679
  2. Yazar: HİDAYET KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı membran, Katyon transportu, Transport kinetiği, Kaliksaren, Liquid membrane, Cation transport, Transport kinetics, Calixarene IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ CİVA KATYONUNUN, SIVI MEMBRANLARDA MAKROSİKLİK BİLEŞİKLER KULLANARAK BAZI TRANSPORT ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Hidayet KOYUNCU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ 2005, 58 sayfa Jüri : Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada taşıyıcı olarak kaliks[4]aren nitril türevi (1) kullanılarak hacimli sıvı membran transport deneyleri yapılarak transport özellikleri incelendi. Hacimli sıvı membran transport deneyleri farklı sıcaklıklarda, farklı karıştırma hızlarında ve hacimli sıvı membran hazırlanması için farklı çözücüler kullanılarak gerçekleştirildi. Ölçümler sonucu elde edilen deneysel verilerden kinetik parametrelerin (ki, k.2, tmax, Rmmax, Jdmax ve Jamax) hesaplanması için ard arda tersinmez I. mertebe reaksiyonların kinetik kuralı kullanıldı. Hesaplanan kinetik parametreler sonucunda civa katyonunun transport hızının sıcaklık ve karıştırma hızı ile doğru orantılı olarak arttığı tespit edilmiştir. Hacimli sıvı membran hazırlanmasında kullanılan çözücüler içinde en yüksek transport hızına CH2CI2 ile ulaşılmıştır. Çözücülerin etkinlik sırasının ise şu şekilde olduğu: CH2CI2 > CHC13 > CCI4 tespit edilmiştir.Sonuç olarak, hacimli sıvı membran transport çalışmalarında transport hızının sıcaklığa, karıştırma hızına ve kullanılan çözücünün türüne bağlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis THEINVESTIGATION OF TRANSPORT PROPERTIES OF MERCURY CATION THROUGH LIQUID MEMBRANES BY USING OF MACROCYLIC COMPOUNDS Hidayet KOYUNCU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ 2005, 58 pages Jury: Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Assoc.Prof. Dr. Yunus ÇENGELO?LU in this study, bulk liquid membrane transport experiments were performed by using calix[4]arene nitrile derivative (1) as carrier and transport properties were investigated. The bulk liquid membrane transport experiments were performed at different tempatures, different stirring rates and by using different solvents for the preparation of bulk liquid membranes. in order to calculate kinetic parameters (ki, ka, tmax» Rmmax, Jdmax ve Jamax) from experimental data; kinetic rules for two consecutive irreversible first order reactions were applied. Investigating the kinectic parameters, it was determined that mercury cation transport rate increased proportionally with increasing temperature and stirring rate. Among the solvents used for the preparation of bulk liquid membrane, the highest transport rate was achived by using C^Cfe. Effectiveness order of solvents was found to be as: CHaCb > CHCla > CCL]..In conclusion, it was determined that transport rate in bulk liquid membrane transport experiments was dependent on temperature, stirring rate and the type of solvent used.