İsmil jeotermel alanının hidrojeoloji incelenmesi
Hydrogeological investigation of İsmil (Konya) geothermal area
  1. Tez No: 167745
  2. Yazar: GÜLAY ŞAHİNBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERHAT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İsmil, sıcak ve mineralli su. ıı, Ismil, hot and mineralized water in
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÎSMİL JEOTERMAL ALANININ HİDROJEOLOJİ İNCELENMESİ GÜLAY ŞAHİNBAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. A. Ferhat BAYRAM İsmil jeotermal alanında bulunan sıcak ve mineralli su kaynaklarının kimyasal analizleri yapılarak akışkanların kimyasal karakterleri hidrojeokimyasal yöntemlerle değerlendirilerek termal kaynakların hidroiermal modelinin oluşturulması bu tez çalışmasının esas amacıdır. İnceleme alanı İç Anadolu'da Konya iline bağlı İsmil ilçesidir. İsmil jeotermal sahasında kaya stratigrafi birimleri içerisinde Paleozoyik şistler, Neojen öncesi volkanitler, Miyosen kireç taşlan ve konglomeraları, Pliyosen kum, kil, jips ve çakılları ile Pliyo-Kuvateraer yer almaktadır. Fayların aktiviteleri Pliyosen'e kadar devam etmiş ve Paleozoyik temeli de etkilemiştir. Sıcak su bakımından en verimli formasyon İnsuyu formasyonudur. İsmil sahasında yapılan jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucu saha içerisinden geçen KG- GD yönündeki fay zonıı tespit edilmiştir. Bu fayın büyük olasılıkla Divanlar fayı olduğu kesinlik kazanmıştır. Şu anda 43° olan sıcak suyun İnsuyu Formasyonundan fay zonu boyunca alındığı düşünülmektedir. Bolkar birliğine ait rezistivitesi yüksek Loras kireçtaşı dolomit temelini oluşturan kayacın ısıtıcı özelliği yoktur. Saha içinde düşük rezistiviteli birimlerden fayın düşen blok kısımlarında biraz daha yüksek sıcaklık beklenebilir.Konya ovasında akifer niteliğindeki formasyonlar Paleozoik mermerleri, Mesozoyik kireç taşlan ve Pliyo-kuvaterner alüvyondur. İnceleme alanında görülen Neojen kireçtaşlan, Doğu fayı civarında 250 m derinliğe kadar ulaşmaktadır. Bu fayın doğusunda, kireçtaşlarınm derinlikleri azalmakta ve yüzeylenmektedir (DSİ, 1 975). Pliyo-kuvaterner alüvyon, her ne kadar Konya ovası genelinde kum-çakıldan oluşmuşsa da etüt bölgesinde kil hakim gelmektedir. Kalınlığı 300 m'ye ulaşan alüvyon, çalışma alanında 100 m civarındadır İsmil ve civan jeolojik-hidrojeolojik özellikleri yönünden olumsuz özellikteki sahalar sınıfına girmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS HYDROGEOLOGICAL INVESTIGATION OF ISMÎL (KONYA) GEOTHERMAL AREA GÜLAY ŞAHÎNBAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervısıor : Asst. Prof. A. Ferhat Bayram The main purpose of this study was to produce hydrothermal model by determine the chemical character from the chemical analysis of the hot and mineral water springs which is located in İsmil Geothermal field. The study area is located in İsmil. Main lithostratigraphic units in study area. Paleozoic schist. Pre Neogene volcanit, Miocene limestone and konglomerate, Pliocene sand, clay, gypsun and gravel. Among this units Paleozoic marble, Mesozoic limestone and Pliyo Ouaverternery alluvium are the main formation carrying graundwaters. The most fertile hot and mineralized water appear Insuyu formation.