Konya ili merkez ilçelerindeki sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi
The economical analysis of beef-cattle fattening farms in Konya province
  1. Tez No: 167746
  2. Yazar: ARZU KAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sigir besiciliği, ekonomik analiz, canli agirlik maliyeti, Cobb- Douglass
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA ILI MERKEZ İLÇELERİNDEKİ SIĞIR BESİCİLİĞİNE YER VEREN TARIM İSLETMELERİNİN ekonomik analizi Arzu KAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarim Ekonomisi Ana Bilim Dali Danisman : Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK 2005, 147 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK Yrd. Doç. Dr. Yusuf ÇELİK Bu çalismada Konya ili Merkez ilçelerindeki sigir besiciliğine yer veren tarim isletmelerinin sermaye unsurlari incelenerek yillik isletme faaliyet sonuçlari ortaya konulmuş, besicilik üretim dalinin üretim fonksiyonu Cobb-Douglass modeli ile tahmin edilmiştir. Çalisma için gerekli veriler anket yolu ile merkez ilçeler olan Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinden tabakali tesadüfi örnekleme ile seçilen 51 isletmeden toplanmistir. Bu isletmeler 10-25, 26-50 ve 51- üzeri olmak üzere 3 büyüklük grubuna ayrilmistir. Arastirma verileri 2003-2004 üretim dönemine ait olup arastirma buîguîarina göre isletmeler ortalamasinda 5,80 hane halki büyüklüğü olup isletme büyüklük gruplarina göre EIB sirasiyla 3,64 EIB, 3,99 EIB ve 4,07 EIB'dir. 1. ve 2. grup isletmeler daha çok aile işgücü ile çalisirken 3. grup isletmelerde yabanci işgücü orani diğerlerine oranla daha fazladir. isletme basina düsen saf hasila 10-25 baslik isletme büyüklük grubunda 4.857 milyon TL. (3.350$) iken, 26-50 baslik isletme büyüklük grubunda 5.139 milyon TL. (3.544$), 51 ve üzeri baslik isletme büyüklük grubunda 12.261 milyon TL.'ye (8.456$) yükselmekte ve isletmeler ortalamasinda 7.575 milyon TL. (5.224$) olmaktadır, incelenen isletmelerde besicilik gelirleri; 10-25 baslik isletme büyüklük grubunda BHBD saf hasila değeri -263 milyon TL (-181$), 25-50 baslik isletme büyüklük grubunda -45 milyon TL. (-31$), 51 ve üzeri baslik isletme büyüklük grubunda ise 19 milyon TL. (13$) olup, isletmeler ortalamasinda ise -23 milyon TL. (-16$) olarak hesaplanmistir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis APPLICATION PROBLEMS OF SPRINKLER IRRIGATION IN KONYA ÇUMRA REGION Arzu KAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economic Supervisor : Assoc.Prof. Mithat DİREK 2005, 147 Page Jury : Prof. Dr. Cermet OGUZ Assoc.Prof. Mithat DİREK Assoc.Prof. Yusuf CELIK In this study examining the capital elements of the agriculture administrations giving place to cattle fattening in the city of the Konya in the centre of district. The function of cattle fattening production baranch is estimated by Cobb-Douglass model. The datum needed for the study has been collected from the 51 administrations chosen by casual illustrations with layer in the contries of Karatay, Selçuklu and Meram situated in the centre of the county through questiomaire. These administrations are divided into 3 bigless groups such as 10-25, 26-50 and 51-+. The study datums are beloyed to the production period 2003-2004 and there are 5,80 members of house in the avarage of administarations according to the findings of the study. Besides, according to administrations bigness groups EIB is respectively 3,64 EIB, 3,99 EIB and 4,07 EIB. While the first and second group administrations use mostly family labor force in working, in the third group administrations foreign labor force is more than in proportion to the others. Though the unmixed product for each administration is 3.550$ in the caption administration bigness group 10-25, in the caption group 26-50 it is 5.139 million TL. (3.544$) and in the caption administration bigness group 51 and over it increases to 12.269 million Tl. (8.456$), and in the administratiton avarage it is 7.575 million TL. (5.224$). The income of ox stock breeder in the examined administrations are; in the caption administration bigness group 10-25, BHBD un mixed product value is -203 million Tl (-181$), in the caption administration bigness group 25-50 it is -45 million TL. (-31$), in the caption administration bigness group 51 and over it is 19 million TL (13$) and in administration avarage it is calculated -23 million TL. (16$). Key Words : Cattle fattening, economic analysis, functional analysis, Cobb-Douglass.