Mimari yapılarda saydamlık ve mekan tasarımında ışık kontrolü
Tranceparency in architectural constructions and controlling the illumination at space
  1. Tez No: 167786
  2. Yazar: K. MÜGE GÖKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET AYTIS
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Yapılarda Saydamlık, Işık Kontrolü, Geçirgenlik, Saydamlık ve Mekan, Geçirgenlik ve Malzeme İlişkisi. i 'i 1, Tranceparency in Architectural Constructions, Controlling the Illumination, Permeability, Transparency and Space, Relationship Between Permeability and MaterialIV In part three
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
İnsanların yaşam alışkanlıklarına uygun yaşam çevreleri düzenleme, mimar ve içmimarların görevidir. Yaşadığımız çevrelerin algılanmasında ışığın mekana katkısı ve insanda yaratacak ruhsal etkilerinin bir tasarımcı tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; mimari yapılarda saydamlık ve mekanlarda doğal ışıktan doğru biçimde yararlanılarak, hacim yüzeylerinde meydana gelen yansımalar incelenmektedir. Elde edilen sonuçlar ile doğal ışığın hacim tasarımına etkileri, uygulanmış örneklerde incelenerek değerlendirilmesi, yeni tasarımların oluşturulmasına bir doküman olacaktır. Araştırma çalışması giriş bölümü ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş Bölümü'nde araştırmanın; hedefi, amacı ve yöntemi belirtilmektedir. Çalışmanın sonunda sonuç ve öneriler ile yararlanılan kaynaklar yer almaktadır. Bölüm 1'de; saydamlık -kavramının tanımı ve tanımlamanın içinde var olan yan kavramların, fiziksel ve psikolojik etkileri incelenerek, ışık iletkenliğine giriş yapılmaktadır. Saydamlığa bağlı olarak gelişen ışık ve iletkenliğin güneş ışığıyla bağlantısı kurulmakta, anlatımlar şema ile desteklenmektedir. Bölüm 2'de; mimari yapılarda saydamlık kavramı ele alınıp, tarihsel süreç içindeki örnekler incelenerek, saydamlığın mimarideki gelişiminin teknolojiyle olan bağlantısı resimlerle desteklenerek anlatılmaktadır. Cephelerdeki saydamlığın, iç mekan fonksiyonlarına göre etkisi ve doğal ışığın yüzeylere yansıması şemalar ile desteklenmektedir. Geçirgenliğin malzeme ile bağıntısı kurularak örneklerle açıklamalar yapılmaktadır.Solüm 3'de; mimari yapılarda saydamlık ve iç mekan ilişkisi kurulurken doğal aydınlatma sistemleri şemalar, resimler ve tablolarla desteklenerek anlatılmaktadır. Araştırmanın gelişimine göre yapılarda saydam olma kriterleri belirlenerek, konu ile ilgili yurt içinde uygulanan 12 örnek incelenerek değerlendirilmektedir. Sonuç olarak; teknolojiye paralel gelişen süreç içinde, saydam olma kavramının oluşturduğu doğal aydınlatmanın, iç mekan fonksiyonuna etkileri incelenerek, geçirgenlik ile malzeme bağıntısı kurulmaktadır, incelenen örneklerin değerlendirilmesi sonucunda; duygusal faktörlerin de dikkate alınarak, yapılardaki saydamlık oranlarının ve buna bağlı oluşan aydınlık düzeylerinin uygun biçimde denetim altına alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In part three, while the relationship between the transparency in architectural constructions and interior spaces are affiliated with the main topic; the natural illumination systems are explained with sketches, tables and pictures. Paralel to the development of the study, the criteria of being transparent are also determined and twelve applied examples in Turkey are examined in detail. Finally, the development process parallel to technology is examined with the effects of transparency by natural illumination to the functions of interiors. A relationship is further set up between permeability and material. After examining the examples, it is evident that the psychological factors must be also taken into consideration. It is necessary to control the transperancy proportions in buildings and, in paralel, the level of illumination.