Risk analysis of construction projects: A case study on a motorway project
Yapım projelerinde risk analizi: Bir otoyol projesiyle ilgili vak'a çalışması
  1. Tez No: 167816
  2. Yazar: İZZET GİRAY KUMAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMA ERGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: risk yönetimi, risk analizi, inşaat proje maliyeti, monte carlo simülasyonu, risk management, risk assessment, construction cost, monte carlo simulation IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET inşaat sektörünün dinamik ve farklı yapısı, her aşamada değişken ve öngörülmesi güç risk faktörleri bulundurması, farklı emek gruplarını birleştirici ve karmaşık yapısı ve her inşaat projesinin benzersiz olma özellikleri göz önüne alındığında, inşaat sektörünün yüksek risk seviyesi içeren bir sektör olduğu görülmektedir. Bu durumda risk yönetiminin, inşaat proje yönetiminin önemli bir unsuru olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmasının amacı, inşaat projelerinde risklerin toplam maliyeti nasıl etkilediğinin belirlenmesi ve bir inşaat projesinde risklerin pratikte ve probabilistik yaklaşımla nasıl değerlendirildiğinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda geniş kapsamlı bir literatür taraması yapılarak inşaat risk faktörleri belirlenmiş ve inşaat projelerinde risk yönetimi hakkında bilgi edinilmiştir. İnşaat sektöründe yer alan çeşitli pozisyonlardaki tecrübeli profesyonellerle görüşülerek inşaat risklerinin proje hedeflerini nasıl etkilediği ve bu risklerin nasıl yönetildiği hakkında bilgi alınmıştır. İnşaat projelerinde risk faktörlerinin pratikte nasıl analiz edildiğini incelemek ve proje risklerini probabilistik yaklaşımla analiz etmek için bir örnekleme çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde risk ve belirsizlik kavramlarına açıklık getirilmiştir. Farklı risk sınıflandırmaları belirtilmiş ve riskler farklı şekillerde gruptandın İm ıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde inşaat projelerinde risk kavramı ele alınmıştır. İnşaat risklerinin özellikleri ve inşaat projelerinin başlıca risk parametreleri belirtilmiştir. Konu ile ilgili profesyonellerle yapılan görüşmeler sonucunda derlenen“inşaat projelerindeki en muhtemel risk faktörleri”bu bölümde yer almaktadır. Ayrıca inşaat risklerinin somutlaştırıldığı yer olan inşaat sözleşmelerinde risk faktörlerinin genel dağılımı yine ikinci bölümde ele alınmıştır.II Çalışmanın üçüncü bölümü inşaat projelerinde risk yönetiminin esaslarını açıklamak amacıyla kurgulanmıştır. Bu bölümde risk yönetiminin temelleri ve aşamaları ortaya konulmuştur. Bu aşamalar risklerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve riskleri bertaraf etmek için önlem alınmasından (Riske karşılık verme) oluşmaktadır. Bu aşamalar dahilinde uygulanan metotlar ve yöntemler detaylı olarak açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise inşaat maliyet hesaplama yöntemleri ve risk finansmanı ele alınmıştır. Risklerin bertaraf edilmesinin maliyetlerle ilişkisi vurgulanmış ve inşaat projelerinde sıkça kullanılan sigorta türleri açıklanmıştır. Beşinci bölümde Monte Carlo simulasyonunun inşaat maliyet hesaplarında nasıl kullanıldığını gösteren bir örneğe yer verilmiştir. Risk maliyetinin Monte Carlo simulasyaonu ile toplam maliyete nasıl etkittirildiği gösterilmiştir. Çalışmanın altıncı bölümünde bir örnekleme çalışması yapılmıştır. Bu bölümün ilk kısmında, ele alınan projede müteahhidin risk yönetim yaklaşımı sonucu inşaat maliyetlerinin nasıl değiştiği incelenmiştir, ikinci kısımda ise aynı projenin risklerin göz önüne alınması sonucu değişecek maliyeti probabilistik yaklaşımla Monte Carlo Simulasyonu kullanılarak tahmin edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
III SUMMARY In cost estimation of construction projects risks can be managed. Probabilistic risk assessment can be effectively used to mitigate risks for large, public capital development projects, where investment is high. This study presents potential risks, which cause an increase in the total construction cost. A case study is carried out to show how construction risks are assessed in a motorway project. Construction risks are considered from the contractor's point of view. Then, a probabilistic approach is introduced for the analysis of risks in construction cost. The approach simulates all the costs involved in the total cost, within Monte Carlo framework. The results of the simulation help the contractors to manage the costs with high risk. The first part of the thesis explains the risk and uncertainty concepts. Various risk classifications are determined. The second part of the thesis comprises general characteristics of risks in construction projects. General risk parameters of construction projects are determined and most probable risk factors that contractors face with are stated in this part. Also in this part risks in various construction contract types are dealt with. General risk distributions of construction contracts are given in this part. The third part provides a general understanding of risk management. First the various steps of risk management are defined: identifying risk, analyzing risk and responding the risk. Then the part focuses on methods used in risk assesment and they are stated in detail. In the forth part of the thesis cost estimating risk finance are dealt with. Insurance methods commonly used in construction projects are explained. mIV In the fifth parth of the thesis an example which presents the use of Monte Carlo Simulation in project cost estimation is given. In the sixth part of the thesis a case study is carried out to show how project risks affect the total cost of a project. First the practical approach of a contractor is explained. Then, a probabilistic approach is introduced for the analysis of risks in construction cost.