Consultant selection process for development bank funded construction projects
Kalkınma bankaları finanslı inşaat projeleri için müşavir seçimi
  1. Tez No: 167817
  2. Yazar: LOUAY MAAROUF
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMA ERGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşavir, Sponsor, Banka, Müşavir seçme prosedürleri ve süreci, Teklifler için Talep (RFP), Consultant, Sponsor, Bank, Selection procedure and process, Request for Proposal (RFP)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Günümüzde gelişmiş ülkelerde teknik müşavirliğin önemi tartışma sürecini tamamlamış ve ekonomilerin lokomotifi olarak tanımlanmış, inşaat sektörünün öncüsü durumda olduğu kabul edilmiştir. Uluslararası Kalkınma Bankalarının kredi desteği ile ortaya konulacak projelerde, bu kuruluşlar verdikleri kredinin en doğru şekilde kullanıldığını temin etmek amaçlı borçlularına proje bazında müşavir istihdam etmelerini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmanın konusu Uluslararası Kalkınma Bankaları borçlularının en uygun müşaviri seçebilmeleri için hazırlamış oldukları müşavir seçme prosedürlerinin neler olması gerektiğidir. Bu çalışmanın amacı bu prosedür ve müşavir seçme evresini Müşavirin bakış açısı ile incelemek ve gerekliliklerini açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda geniş bir literatür taraması yapılarak bu konu hakkında bilgi edinilmiştir. Bu konu ile alakalı yer alan çeşitli pozisyonlardaki profesyonellerle görüşülerek, müşavir seçme prosedürlerini deneyimlerine bağlı olarak bilgi ve açıklamalar alınmıştır. Bunları desteklemek ve bu prosedürlerin pratikte nasıl uygulandığını incelemek amaçlı bir örnekleme çalışması yapılmıştır. Birinci bölümde konuyu tanımlayan, çalışmanın amacı ve izlenen yöntemleri açıklamaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise bu konunun üç tarafı olan Teknik Müşavir, Sponsor ve Banka ayrı ayrı açıklanmıştır. Ayrıca Müşavir kullanımının mantığı ve gerekliliği anlatılmıştır. Bununla beraber hangi çeşit müşavirlerin bu sürece dahil edildiği ve genel yönergeleri belirtilmiştir. Üçüncü bölüm müşavir seçme prosedürlerine detaylı bir şekilde değinirken dördüncü bölüm değerlendirme' den başlayarak, pazarlıklar aşamasını ve anlaşmanın imzasına kadar olan süreci incelemektedir.II Beşinci bölümde ise bu sürecin pratikte nasıl işlediğini, hangi sorunların ortaya çıktığını ve müşavirlerin dikkat etmesi gereken noktalan uygulamalı bir şekilde sunmak amaçlı iki bölümden oluşan bir örnekleme çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
III SUMMARY The Bank and its borrowers employ consulting firms to provide a wide range of expert advice and consulting services in connection with their operations and management responsibilities. There are procedures for selecting consultants and contracting for their services to ensure that assignments can be efficiently executed with high standards of performance, while providing the necessary accountability. This study defines the procedure and the selection process of consultants for Bank funded assignments, beginning from clarifying the parties of the project, explaining the procedures and concluding with the sign of the contract, concentrating on the consultants' point of view. A case study is held to present the process in practice and see the pain gripping or the key points of the process which makes the opponent advantageous or disadvantageous among others. Section 1 of the study is an introduction, defining the subject, the aims and the methodologies used in order to accomplish this assignment. Section 2 of this study defines the 3 parties; the Bank, The Sponsor and the Consultant. The logic of using consultants and it's reasons are defined within this section. What type of consultant organizations are involved in the process and what are the general policies for use of the consultants required are defined. The 3rd section examines the selection procedure. It defines the Shortlisting process. The Request for Proposal and the Terms of Reference within are also described in detail stating its contents. Beside providing the general criteria for selection procedures, it describes the selection methods adopted and under which circumstances they are used. After that the evaluation procedures are defined and the section is concluded with the time schedule of the process.IV In the 4th section the process is described starting from the evaluation, continuing with the negotiations and ending with signing the contract. The 5 section is a case study examining the process of selection, including the defaults that may occur and presents the competition between nominee consultants through the evaluation. Some important suggestions are described in relation with the case and are applicable generally.