Eşen çayı (Kocaçay-Muğla)'nın su kalitesinin fiziko-kimyasal ve biyolojik yönden incelenmesi
Investigation of physico-chemical characteristics and biological of Esen stream (Koca stream -Muğla)
  1. Tez No: 167851
  2. Yazar: SONGÜL TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilitik, Epifitik, Alg, Eşen Çayı, Su Kalitesi, Muğla
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
VI EŞEN ÇAYI (KOCAÇAY - MUGLA)'NIN SU KALİTESİNİN FİZİKO - KİMYASAL VE BİYOLOJİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Songül TOSUN MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Bu çalışmada, Eşen Çayı'nın fiziko - kimyasal özellikleri ile birlikte epilitik ve epifitik alglerin gelişimleri Ekim 2003 - Ekim 2004 tarihleri arasında incelenmiş; fiziko - kimyasal verilerle algler arasındaki ilişki belirlenmiştir. Bu araştırma sonunda Bacillariophyta'ya ait 114, Chlorophyta'ya ait 44, Cyanophyta'ya ait 32, Rhodophyta'ya ait 2 ve Euglenophyta'ya ait 1 takson olmak üzere toplam 193 takson belirlenmiştir. Diyatome (Bacillariophyta) gerek takson sayısı gerekse epilitik ve epifitik habitat içerisindeki ortaya çıkış sıklıkları ve birey sayılan açısından en önemli grup olmuştur. Yeşil algler (Chlorophyta), mavi - yeşil algler (Cyanophyta), kırmızı algler (Rhodophyta) ve Euglenophyta üyeleri, takson ve birey sayısı açısından, hem epilitik hem de epifitik habitatta diyatomeden daha az sayıda kaydedilmiştir. Çalışmamız süresince Diatoma mesodon (Ehrenberg) Kützing, Achnanthes minutissima Kützing, Cocconeis placentula var. euglypta (Ehrenberg) Grunow, Fragilaria ulna (Nitzsch) Lange - Bertalot, Cymbella affinis Kützing, Diatoma vulgaris Bory ve Cocconeis pediculus Ehrenberg baskın taksonlar olmuşlardır. Fiziko - kimyasal verilerle birlikte, epilitik ve epifitik alglere göre de su kalitesi değerlendirmesi yapılmış ve akarsuyun su kalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Eşen Çayı'nda I ve I - II su kalitesi basamakları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII INVESTIGATION OF PHYSICO - CHEMICAL CHARACTERISTICS AND BIOLOGICAL OF ESEN STREAM (KOCA STREAM - MU?LA) (M. Sc. Thesis) Songül TOSUN MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2004 ABSTRACT In this study, the physico - chemical characteristics of Esen Stream and the seasonal developments of epilithic and epiphytic algae have been studied between October 2003 and October 2004; thus the relation between the physico - chemical data and algae has been determined. A total of 193 algal taksa belonging to Bacillariophyta (114), Chlorophyta (44), Cyanophyta (32), Rhodophyta (2) and Euglenophyta (1) were recorded during the study. Diatoms (Bacillariophyta) were the most significant both in epilithic and epiphytic habitats in terms of number of taxa and frequency of occurrence. Members of green algae (Chlorophyta), blue - green algae (Cyanophyta), red algae (Rhodophyta) and Euglenophyta were also recorded with less numbers of taxa and individuals compare to diatoms both in epilithic and epiphytic habitats. In our study, Diatoma mesodon (Ehrenberg) Kützing, Achnanthes minutissima Kützing, Cocconeis placentula var. euglypta (Ehrenberg) Grunow, Fragilaria ulna (Nitzsch) Lange - Bertalot, Cymbella affinis Kützing, Diatoma vulgaris Bory ve Cocconeis pediculus Ehrenberg have been most dominant taxa. According to physico - chemical data with epilithic and epiphytic algae, the appreciation of water quality have been performed and theyhave been compared. The results of this study revealed that I and I - II levels of water quality were present in Esen Stream. Key Wods : Epilithic, Epiphytic, Algae, Esen Stream, Physico - chemical, Muğla Page number :163 Adviser : Prof. Dr. Murat BARLAS