Kablosuz yerel alan ağları ve Muğla Üniversitesi'nde bir uygulaması
Wireless local area networks and an application in the University of Muğla
- Tez No: 167852
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜBARİZ EMİNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Wireless Local Area Networks, Access Point, Radio Frequency, spectrum, Industrial, Scientific ve Medical (ISM) frequency bands, IEEE 802.11, infrared, bluetooth, Multi Router Traffic Grapher (MRTG)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
KABLOSUZ YEREL ALAN AĞLARI VE MUĞLA ÜNİVERSİTESİ'NDE BİR UYGULAMASI (Yüksek Lisans Tezi) Volkan KAPUCU MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Bu çalışmada, geniş bantlı veri iletişimi sağlayan, iletim ortamı olarak radyo frekansı veya kızılötesi ışınlan kullanan ve bina içi, binalar arası veya kampus gibi sınırlı bir alanda çalışan Kablosuz Yerel Alan Ağlarında (Kablosuz LAN) kullanılan teknolojiler, mimariler, büyüklüklerine göre çeşitleri, standartlar, avantajları ve dezavantajları incelenmiştir. Muğla Üniversitesi 'ndeki uygulamasına yönelik, seçilen standart ve teknolojilere dayanarak kablosuz LAN mimarisi geliştirilmiştir. Daha sonra geliştirilen bu kablosuz LAN uygun ortam ve teknik donanımlarla belirlenerek gerçekleştirilmiştir. Bu gerçekleştirilen kablosuz LAN'da veri trafik analizini araştırmak için MRTG grafik oluşturma arayüz programı kullanılmıştır. Ftp protokolüne ait veri paketlerinin akış trafiğindeki performans göstergeleri elde edilmiştir. Bu göstergeler değerlendirilerek kablosuz LAN mimarisinin iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Kablosuz Yerel Alan Ağı, Erişim Noktası, Radyo Frekans, Spektrum, Endüstriyel, Bilimsel ve Tıbbi Frekans Bantları (ISM), IEEE 802.11, Kızılötesi, Bluetooth Sistemi, Çok Yönlendirici Trafik Çizici (MRTG) Sayfa adedi : 154 Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Mübariz EMİNOV
Özet (Çeviri)
VI WIRELESS LOCAL AREA NETWORKS AND AN APPLICATION IN THE UNIVERSITY OF MU?LA (M.Sc. Thesis) Volkan KAPUCU MU?LA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2005 ABSTRACT In this thesis, Wireless Local Area Network technologies, architectures, their sorts according to their lenghts, standarts, their pros and cons have been analyzed. These Technologies provide broad band communication, as a medium for communication, they use radio frequency, infrared rays and they oparate indoor and outdoor, in restricted areas like a campus site. In regard with the application of the system in the University of Muğla, based on chosen standards and technologies, existing wireless LAN architecture has been improved. This eventually improved current wireless LAN has been realized by means of technical equipment and suitable medium specifications. For analyzing data traffic, we use MRTG graphic forming programme. Performance indicators in data package flow ftp traffic protocol have been obtained. By evaluating these indicators, advices have been offered for the improvement of wireless LAN architecture.