Bir demiryolu bölgesinde katener bakım şefliklerinin yeniden düzenlenmesi
Relocation the catenary maintenance departments in a railway region
- Tez No: 168112
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT AYKUT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tesis Yerleşimi, Demiryolu Katener Bakımı, Facility Location, Railway Catenary Maintenance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü kapsamındaki Doğançay ve Polatlı istasyonları arasında faaliyet gösteren katener bakım şefliklerinin çalışma koşullan incelenmiş ve tespit edilen aksaklıklar ışığında şeflikler ve sorumluluk bölgeleri yeniden düzenlenmiştir. Şefliklerin ve sorumluluk bölgelerinin tespitinde, belirtilen demiryolu etabındaki periyodik bakım ve arıza ıslah çalışmaları dikkate alınmıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmalar, etaptaki seyrüsefer yoğunluğu ve teknik donanım koşulları altında yeniden değerlendirilmiş, böylelikle etaptaki her nokta için ayrılabilecek periyodik bakım zamanını en büyükleyecek ve herhangi bir noktada meydana gelen arızaya en kısa zamanda müdahale edilecek şekilde şefliklerin ve sorumluluk bölgelerinin yeniden düzenlenmesi sağlanmıştır. Gerçekleştirilen bu çalışma, bir kapasite kısıtlı tesis yerleşimi problemi uygulamasıdır. Belirtilen demiryolu etabında, tespit edilen 7 alternatif tesisten hangilerinin faaliyet göstermesi gerektiği ve bunların sorumluluk bölgelerinin neler olacağı, oluşturulan matematiksel modelin LINGO paket programında çözdürülmesi ile belirlenmiştir. Ayrıca oluşturulan matematiksel modeldeki tesis sayısı ve sorumluluğu altındaki en uzak noktaya ulaşım için katlanılabilecek en fazla süre parametrelerine alternatifler içerisindeki farklı değerler verilerek, bu parametreler nazarında duyarlılık analizi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this thesis, the working conditions of the department of catenary maintenance of the Turkish State Railways operating between Dogancay and Polatli stations are examined and the responsibility region for each maintenance department is rearranged in the light of determined problems. Periodical maintenance and repair works are considered in the determination of the location of the maintenance departments and their corresponding responsibility regions. These locations are reevaluated under the conditions of actual railway traffic density and technical equipment availability, so that the rearrangement of the departments and their responsibility regions allow a maximum periodical maintenance interval for every point in the railway section and a minimum response time to intervene failures that are likely to occurs at any point of the examined railway section. This problem is formulated as a capacitated facility location problem. Among the determined 7 candidate alternative locations, which ones should be open and what the responsibility regions of each will be, are determined using a mathematical model solved by LINGO software. The number of facility opened and the maximum bearable time for reaching the farthermost point in the responsibility region, are considered in the mathematical model. Also, a sensitivity analysis is performed on the different values of these parameters.