Edirne ili Keşan ilçesi Kuzey-Orta Saroz bölgesinde ekoturizm ve agroturizm
Ecotourism and agrotourism in North-Central Saroz region, Keşan, Edirne
- Tez No: 168140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Agroturizm, Saroz Körfezi, Dalış, Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma, Ecotourism, Agrotourism, Saroz Gulf, Diving, Sustainable Rural Development
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İİİ ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ EDİRNE İLİ KEŞAN İLÇESİ KUZEY-ORTA SAROZ BÖLGESİNDE EKOTURİZM VE AGROTURİZM F.BURÇİN ŞAPÇI Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Ahmet KUBAŞ 2005, 116 Sayfa Jüri:Prof.Dr.İ.Hakkı İNAN Yrd.Doç.Dr.Ahmet KUBAŞ Yrd.Doç.Dr.İlknur KORKUTAL Son yıllarda ekoturizm ve agroturizm kavramları tüm Dünyada ilgi görmeye başlayan önemli turizm seçenekleridir. Daha çok deniz turizmiyle tanınan Türkiye'nin bozulmamış doğal alanları ve sahip olduğu kültürel miras ile farkını ortaya koyarak, kısa zamanda dünyanın önemli ekoturizm destinasyonları arasına girmesi mümkündür. Türkiye sahip olduğu bu doğal kaynak potansiyeli ile ekoturizmde önemli gelişmeler elde etmeye başlamıştır. Edirne ili Keşan ilçesi sınırlan içinde kalan Kuzey-Orta Saroz bölgesi de deniz ve ormanın iç içe girdiği coğrafi yapısı ile ülkemizdeki bir çok doğal alan gibi turizm açısından önemli bir potansiyel e sahiptir. Saroz körfezi kıyı şeridinden başlayarak iç bölgelere doğru zengin flora ve faunası yanında farklı kültürel özellikleriyle de dikkati çekmektedir. Bunun yanında Nisan-Ekim aylarında dalış turizminin yoğun yaşandığı bölge son yıllarda ülkemizde dalış sporunun yaygınlaşması ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Kuzey-Orta Saroz bölgesi deniz kaynaklarının yanında orman ve insan kaynaklan ile de ekoturizm ve agroturizmin uygulanması açısından önemli avantajlara sahiptir. Dalış amacıyla bölgede bulunan ziyaretçilerle yüz yüze yapılan 157 anketin sonuçlarından elde edilen bilgilerden yararlanılarak çeşitli analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, ziyaretçilerin burayı dalış için tercih etmelerinin en önemli nedeni olarak, denizin dalış için uygun ve bölgenin sakin bir yer olmasının yatımda bölgenin sahip olduğu doğal güzellikler olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, ayrıca İstanbul'a yalan mesafede bulunan ve önemli dalış noktalarına sahip bölgede dalış turizminin gelişerek devam edeceğini ortaya koymaktadır. Artan bu turizm hareketinin ekoturizm ve/veya agroturizm normlanna uygun olarak geliştirilmesi ancak kamu kesimi, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin birlikte belirleyeceği bir turizm stratejisi ile mümkün olabilir. Bu strateji kapsamında uygulanacak ekoturizm ve agroturizm projeleri henüz tahrip olmamış bu doğa parçasını korurken, araştırma alanı içindeki köylerin refah seviyesinin yükselmesini de sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY MASTER THESIS ECOTOURISM AND AGROTOURISM IN NORTH-CENTRAL SAROZ REGION, KEŞAN,EDİRNE F.BURÇİN ŞAPÇI Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Adviser: Yrd.Doç.Dr.Ahmet KUBAŞ 2005, 116 Page Juıy:Prof.Dr.İ.Hakkı İNAN Yrd.Doç.Dr.Ahmet KUBAŞ Yrd.Doç.Dr.İlknur KORKUTAL Ecotourism and agrotourism concepts that have started to draw attention all over the world in recent years are the important tourism alternatives. For Turkey, mostly known by its sea tourism, to become one of the most important ecotourism destinations in a short time is possible, by putting forward its difference with its undestroyed natural landscape and cultural heritage. Turkey, with its natural source potential it owns, has started to get important developments in ecotourism. North-Central Saroz Region which is part of Keşan, a county of Edirne, with its geographical structure in which forest and sea meet each other also has an important tourism potential like lots of natural areas in our country. The region, starting from The Saroz Gulf coast to the inland, also draws attention with its different cultural features besides its rich fauna and flora. More over, the area where the diving sport is common between April and October has drawn attention lately due to widespreading of the diving sport in our country. The North-Central Saroz Region has the advantages of carrying out of ecotourism and agrotourism with its forest and human resources as well as its sea resources. Several analysis have been made by using the data obtained from the 157 questionaires applied to the visitors who came to the region for diving through interviews. The findings that have been obtained have shown that the most important reason for the visitors to prefer the area is the natural beauty of the region besides its sea that is suitable for diving and its quiet environment. In addition, the results have shown the diving tourism in the region which is so close to Istanbul and has important diving points, will continue to develop. The development of this increasing tourism activity, compatible with ecotourism and agrotourism standards, is only possible with a tourism strategy that is determined by the cooperation of the central goverment, local municipalities and nongovermental organisations. The ecotourism and agrotourism projects that will be applied with in the frame work of this strategy, while protecting the areas that have not been destroyed, will also result in welfare increase of the prosperity of the villages in the research region.