Türkiye ekonomisinde istihdam, enflasyon, büyümedeki gelişmeler ve sektörlerin bu makro değişkenlere olan etkilerinin ekonomik analizi
The improvements of unemployment, inflation, growth in Turkish economy and economic analysis' the effects of the sectors to the macro variables
- Tez No: 168149
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KUBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Sektörel Hareketler, VAR Modeli
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türkiye'nin istihdam, enflasyon ve ekonomik büyümesindeki gelişmeler ayrıntılı olarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda bu üç makro değişkende de istikrarsızlığın olduğu belirlenmiştir.Tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinin büyüme oranlarındaki dalgalanmalar bu istikrarsızlığın temel kaynakları arasındadır. Bununla beraber, sektörlerde meydana gelen büyüme oranlarındaki değişikliklerin makro değişkenler üzerindeki etkileri farklı olmaktadır. Bu tezde, kısa dönemde sektörlerdeki büyümenin, hangi makroekonomik değişken üzerinde daha fazla etkili olduğu Vektör Otoregresyon (VAR) analizi yardımı ile araştırılmıştır. Sektörlerin büyüme oranları, istihdam edilen nüfus, Gayri Safı Milli Hasıla (GSMH), Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE), Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) analizin değişkenleri olarak belirlenmiştir. Öncelikle modelde kullanılan değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Granger Nedensellik Testi yapılmıştır. Daha sonra çalışmanın temelini oluşturan VAR analiz yöntemi uygulanmış devamında ise elde edilen sonuçlar etki-tepki fonksiyonları yardımı ile yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen verilere göre, sektörlerde meydana gelen büyüme öncelikle GSMH üzerinde etkili olabilmektedir. Tarım ve hizmet sektörlerindeki büyümenin, sanayi sektörü büyümesine göre GSMH üzerindeki etkileri daha uzun sürelidir. İstihdam üzerinde ise hizmetler sektöründeki büyümenin etkisi daha fazladır. Bununla beraber her üç sektördeki büyümenin enflasyon üzerindeki etkileri de genellikle birbirine benzer niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Employment, inflation and growth developments in Turkey have been analyzed in the doctorate thesis. As a result of the analyse, it has been observed that these macroeconomic variables are unstable. The unstable trend causes from fluctuation in the growth rate of industrial, agricultural and service sectors. However, the effects of the unstable sectoral growth rate on macroeconomic variables has been occured as differently for each sectors. In short term, the question in which macroeconomic variable was affected much more by the growth in these sectors has been analyzed by VAR Models in the thesis. The variables that have used in the model are sectoral growth rate, employment, GNP, consumer price index, wholesaler price index. In first stage Granger Causality Test has been used to examine the linkage among the variables in the model. Then, VAR model that is basic part of the analyse has been applied and finaly impulse function has been added to the analyse to interpret the obtained results. According to empirical results of the study, first of all sectoral growth has affected GNP. Growth in service and agricultural sector has a long term effect to GNP than industrial growth. Although growth in service sector has a great effect on employment and the these sectoral growths which is called service, industrial and agricultural have a similar effects on inflation level. Key Words : Employment, Inflation, Economic Growth, Sectoral Movements, VAR Models. 11