Fethiye ilçesi (Muğla) atmosferik polenlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 168184
  2. Yazar: AYCAN BİLİŞİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADEM BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polen, Fethiye, Muğla, Pollen, Fethiye, Muğla
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Fethiye (Muğla) ilçesi atmosferinde Ocak 2003-Ocak 2004 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede Durham aracı kullanılarak gravimetrik yöntem ile gerçekleştirilen çalışmada polen konsantrasyonları araştırılmıştır. Bir yıllık sürede araca konulan preparatlar haftada bir kez değiştirilmiş ve incelenerek 41 taksona ait polen tespit edilmiştir. Bunlardan 22 tanesi odunsu bitkilere, 19 tanesi ise otsu bitkilere ait polenlerdir. Araştırma sürecinde cm2'de 6519 polen tespit edilmiştir; bunun % 88.66'sı odunsu bitkilere, %10.39'u otsu bitkilere, % 0,95'i ise tanımlanamayan polenlere aittir. Atmosferde polenlerine en çok rastlanan odunsu bitkilere ait taksonlar sırasıyla; Pinus spp., Cupressaceae / Taxaceae, Moraceae, Platanus spp., Olea spp. ve Quercus spp., otsu bitkilere ait taksonlar ise Gramineae, Mercurialis spp., Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Plantago spp. ve Urticaceae olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The airborne pollen concentration in the atmosphere of Fethiye (Muğla) atmosphere was determined by gravimetriy with a Durham sampler between January 2003-January 2004. The slides were changed weekly in the study period, pollen grains of 41 taxa were identified and from these, 22 of them originating from arboreal plants and 19 from non-arboreal plants. A total of 6519 pollen grains per cm2 were counted; 88.66 % of these pertain to arboreal plants and 10.39 % to non arboreal plants and 0,95 % to unidentified ones. Pinus spp., Cupressaceae / Taxaceae, Moraceae, Platanus spp., Olea spp. and Quercus spp. were found to be the dominating arboreal pollen types and Gramineae, Mercurialis spp., Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Plantago spp. and Urticaceae were the non arboreal ones.