Bursa yöresi Ophisops elegans menetries, 1832 (Lacertilia; Lacertidae) populasyonlarında beslenme biyolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on feeding biology of Ophisops elegans menetries, 1832 (Lacertillia; Lacertidae) populations of Bursa region
  1. Tez No: 168245
  2. Yazar: ABDULMÜTTALİP AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL UĞURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ophisops elegcms, beslenme biyolojisi, Ophisops elegans, feeding biology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
m ÖZET Bu çalışmada Bursa'da yaşayan Ophisops eleganshn beslenme biyolojisi araştırılmıştır. Bu amaçla üç farklı istasyondan yakalanan 66 ergin (2&SS, 38? Ş) örneğin mide içerikleri analiz edilmiştir. Neticede Ophisops elegans'm besininin büyük bir kısmını (% 65,04) böceklerin oluşturduğu belirlenmiştir. Özellikle böcek larvalarının en sık tercih edilen besinler olduğu görülmüştür (% 19,58). Gürsu istasyonundan yakalanan iki adet birey canlı muhafaza edilerek terraryumda beslenmişlerdir. Böylece türün beslenme davranışları ile ilgili bilgi edinilmiştir. Ophisops elegans'm beslenme biyolojisi üzerine yapılan bu çalışma yurdumuzda bu tür için yapılan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON FEEDING BIOLOGY OF OPHISOPS ELEGANS MENETRIES, 1832 (LACERTILIA; LACERTTDAE) POPULATIONS OF BURSA REGION In this study, feeding biology of Ophisops elegans living in Bursa was studied. For this aim, contents of 66 adult (286*6', 38ŞŞ) stomaches specimens' which were collected from three stations were investigated by numerical analysing. From it is understood that most of the food of Ophisops elegans is insect (% 65,04). Especially larval insect form the majority of them (% 19,58). Two specimens collected from Gürsu were nourished in a terrarium to observe their feeding behaviours. This is the first study for Ophisops elegans on feeding biology of this specimen in Turkey.