200V-0.5A AC/DC güç konverterinin modellenmesi ve çift yönlü kontrolü
Controlling and modelling of 200V-0,5A bidrectional AC/DC power converter
  1. Tez No: 168333
  2. Yazar: TARIK VELİ MUMCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYHAN GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AC-DC Dönüştürücüler, Kıyıcı tip“Buck”Dönüştürücü, Yükseltici tip“Boost”Dönüştürücü, Güç faktörü, Harmonikler. ix, AC-DC Converters, Buck Converter, Boost Converter, Power factor correction, Harmonics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Güç sistemine bağlanan elemanların akım ve gerilim şeklinin sinüzoidal olması istenir. Bu durum sisteme lineer elemanların bağlanması sonucu elde edilebilir. Halbuki, günümüzde gittikçe artan sayıda lineer olmayan elemanlar güç sistemine bağlanması ile sinüzoidal olmayan büyüklükleri ortaya çıkmakta ve bunlar da harmonikleri ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, harmoniklerle ilgili tanımlar ve matematiksel bağıntılar verilmiştir. Devam eden bölümlerde harmoniklere sebep olan elemanlar genel olarak incelenmiş ve harmoniklerin güç sistemine etkileri maddeler halinde sıralanmıştır. Çalışmanın ana konusu olan, doğrultucuların, AC-DC Dönüştürücülerin incelenmesi, güç faktörünün incelenmesi ve düzeltilme yollan dördüncü beşinci bölümlerde irdelenmiştir. Altıncı bölümde sunulan simülasyon devresi sonuçları ile teorik çalışmalar doğrulanmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study presents a new operation and performance of a custom designed thyristor based AC-DC controlled boost type converter which allows bidirectional power manipulating capability and increases input power factor correction. The new converter can reduce harmonic pollution and disturbance on the supply main. The feature of bidirectional power flow allows the stored energy in loads, such as motors, to regenerate back to the supply source, leading to an increase in overall energy efficiency and possibly a reduction in the size of the dc link capacitor. The operation is confirmed with the successful simulation output curves. In the first chapter of this study, general mathematical expressions and concepts for harmonics are given. In the following chapters, elements caused to harmonics are examined in general, and their effects are listed in an order. Continued chapters are considered rectifiers, AC-DC converters, and improved power factor correction and simulation results respectively. The simulation circuit and results are given to confirm the output curves which are considered in case of voltage and current.