Güç kalitesi ve güç kalitesi kontrolörleri
Power quality and power quality controllers
- Tez No: 168332
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH TACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Kalitesi, VSC, STATCOM, SSSC, UPFC, Power Quality, VSC, STATCOM, SSSC, UPFC. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Araştırma konusunun tam olarak anlaşılabilmesi için elektrik enerjisinde kalite ve bu kaliteyi bozan etkenler tanımlanmıştır. Sabit ve güç elektroniği elemanları ile sistem ihtiyacına göre devreye alman AC kapasitör ve reaktörler klasik manada kompanzasyonun temel bileşenleri idi. Teknolojinin gelişimi ile sanayide kompleks prosedürlerin ve sistemlerin kullanımı artmıştır; bunun neticesinde ise klasik manada kompanzasyon yetersiz kalmaya başlamıştır. Sistemlerin geçici ve kararlı hal çözümlerinde yüksek teknoloji ürünleri kullanılarak geliştirilen FACTS elemanlarının kullanımı şarttır. Bu tezde STATCOM, SSSC(DVR), UPFC gibi kontrolörler açıklanarak FACTS in önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca bu FACTS bileşenlerinin ana devre ve bağlantı şekli verilerek temel işletim prensipleri açıklanmıştır. Araştırmanın son bölümünde STATCOM ve SVC; STATCOM ve DVR; TCSC ve SSSC arasında karşılaştırmalar yapılmış ve FACTS kontrolörlerinin birbirinden üstün yanlan maddeler halinde özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To understand the subject of this thesis, Power Quality and the factors which demolishes the Power Quality are explained. Fixed and thyristor controlled capacitors and reactors was the basic components of the classical compensators. Along the new technologys and complex procedure in industry, the classical methods became poor. It is definitely must be realized founding of the FACTS conrtollers for the Transient and Steady State of the Power Systems. This thesis gives an overview of the emerging FACTS technology with emphasis on the SVC, TCSC, STATCOM, DVR, SSSC and UPFC controllers. The basic operating principles of the controllers are explained in this thesis, together with the main circuit configurations of the controllers. In the last chapter of this thesis a comparison between STATCOM and SVC; TCSC and SSSC; DVR and D_STATCOM is given. And superior sides of FACTS kontrollere are summarized item by item.