Denizyolu taşımacılığında yolcu talebine bağlı taşıt rotalama ve çizelgeleme
The vehicle routing and scheduling in sea transportation depending on passenger demand
- Tez No: 168348
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sea transportation, routing and scheduling, mathematical modeling, passenger transportation xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZEt İstanbul'un yoğun trafik yükünü azaltmak için kara ulaşım talebinin deniz ulaşım talebine çekilmesi alternatif çözümlerden birisi olarak görülmektedir, bu amaç için düşünülen denizden hızlı yolcu taşımacılığı çerçevesinde deniz otobüslerinin etkin, verimli ve rasyonel bir şekilde işletilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, önce taşımacılık sektörü ve denizyolu taşımacılığı ile ilgili bilgilerin verilmesi amacıyla denizyolu ve taşımacılık sektörü genel hatları ile analiz edilmiş, ardından İstanbul Kentiçi Boğaz Hattı taşımacılığında, taşıt rotalama ve çizelgeleme problemlerinin özellikleri belirlenmiş ve mevcut O-D çiftlerinin daha rasyonel bir şekilde karşılanması amacıyla geliştirilen matematiksel model sunulmuştur. Mevcut durumda, manuel bir şekilde tecrübelere bağlı olarak belirlenmiş olan deniz otobüsleri rotaları ve çizelgelerinin etkin olmaması ve bilimsel bir metodun uygulanması gerekliliği, bu çalışmanın yapılmasındaki temel amacı tanımlamaktadır. İlk bölümde, çalışmanın amaç ve kapsamı genel hatları ile belirtilmiş olup, tezin ilgili bölümleri hakkında bilgi verilmiştir. Taşıt rotalama ve çizelgeleme problemlerinin yapısı ve özellikleri ile ilgili bilgilerin verildiği ilk bölümün ardından, ulaştırma istemlerinin oluşumu ve özellikleri ikinci bölümde incelenmiştir. Ulaştırma türleri ve zaman çizelgelemesinin yer aldığı ikinci bölüm kentiçi ulaşım sistemleri ile son bulmaktadır. Üçüncü bölümde, denizyolu ulaşımı genel hatları ile incelenmiştir. Denizyolu taşımacılığının bugünkü durumu, özellikleri, İstanbul boyutu ile birlikte ifade edilmiştir. Dördüncü bölümde, taşıt rotalama ve çizelgeleme problemleri, taşımacılık türü göz önünde bulundurulmaksızın ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu problemlerin yapısal özellikleri, karakteristikleri verilmiş, ulaştırmanın talep ve sunu alanlarına göre analizi yapılmıştır. Durumsallık yaklaşımının geçerli olduğu taşıt rotalama ve çizelgeleme problemleri için, zaman çizelgelerinin ve talep yapılarının önemi bu bölümde belirtilmiştir. Beşinci bölümde, İstanbul boğaz hattında deniz otobüsleri ile yolcu taşımacılığı için, bu tez çalışması kapsamında geliştirilen matematiksel model tanıtılmakta ve problemin çözümü için geliştirilen algoritma sunulmaktadır. Altıncı ve son bölümde ise, elde edilen sonuçlar ile birlikte çalışma sürecinde ortaya çıkan yeni araştırma alanları ve ilgili öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimden Deniz taşımacılığı, rotalama, çizelgeleme, matematiksel model, yolcu taşımacılığı. xi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the solution alternatives for reducing heavy traffic in Istanbul is to move land transportation demand to sea. In order to achieve this, the sea buses should be used (managed) effectively, efficiently and rational on the fast sea transportation system perspective. At this study, firstly, to give information regarding the sea transportation sector and seaway transportation, the seaway and the sea transportation sector are analyzed in general. After that, the characteristic of vehicle routing and scheduling problems are determined on Istanbul Bosporus Urban Sea Transportation. Depending on this, in order to manage the current O-D pairs rational, the mathematical model is presented (developed). In current situation, the routes and schedules are developed through experiences. So, the main objective of this thesis is defined as to develop scientific methods because of the programming, planning and the scheduling activities are not efficient and the lack of using scientific methods. The first chapter is devoted to summarize the goal and content of the study and it gives information about the other chapters. After the first part that includes the characteristics and structure of the vehicle routing and scheduling problems, the transportation system is analyzed in second part. This part that includes transportation types (modes) and time schedules ends with urban transportation systems. In the third chapter, the sea transportation is analyzed in general. It is argued that the urban sea passenger transportation's today's and attributes related to Istanbul. In the fourth part, the vehicle routing and scheduling problems is analyzed and detailed without taking into account the transportation modes. The characteristics and structural of the vehicle routing and scheduling problems are given and analyzed with respect to demand and supply. The importance of the demand structure and time schedules is mentioned at this part. In the fifth part, the developed mathematical model is introduced and the solution algorithm is presented for Istanbul Bosporus passenger transportation by sea buses. The last chapter is dedicated to the conclusions and the future studies and related proposed suggested in this research area