Değer akış yönetimi ve işletmelerde uygulanması
Value stream management and its applications in corporations
  1. Tez No: 168349
  2. Yazar: SERÇİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ÖZGÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Değer Akış Yönetimi, Değer Akış Haritalandırma. XII, Lean Production, Value Stream Management, Value Stream Mapping. xm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET İlk olarak Japon otomotiv firması olan Toyota Motor Company' de Taiichi Ohno Tararından Geliştirilen Yalın Üretim yaklaşımı daha sonra Amerikan Otomotiv şirketlerinin de dikkatini çekmiş ve onlar da bu konsepti uygulamaya başlamışlardır. Günümüzde tüm dünyadaki birçok işletme artık yalın üretimi kullanır hale gelmiştir. Sistemin temeli, performans arttırmak için, katma değer yaratmayan operasyonların, malzemelerin ve işgücünün elimine edilmesidir. Değer Akış Yönetimi tekniği, işletmelerin faaliyetlerine bir bütün olarak bakabilmek ve yalın dönüşümü gerçekleştirebilmeyi sağlar. Sekiz adımda uygulanan değer akış yönetimi, bugün yalın üretimi gerçekleştiren birçok işletmede kullanılmaktadır.. Bu çalışmada Ford Otosan AŞ. ve Uzel Makine AŞ. 'de gerçekleştirilmiş birer değer akış yönetimi uygulaması ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lean Production approach which is first implemented by Japan automotive corporation Toyota Motor Company has also recognized by the American automotive corporations and they have implemented this concept. Recently, most of the enterprises have been implemented this approach. The core of the system is, eleminating non- value adding operations, operators and material in order to maximize performance. Value stream management is a technique to see all the actions of an enterprise from an holistic view and realize the lean transformation. Value stream management which is implemented in eight steps now used in many corporations that put into practice lean concepts. In this study, value stream management is illustrated with the applications carried out at Ford Otosan AS and Uzel Makina AS.