Güvenilirlik analizinde tamamlanmış veriler için Weibull dağılımının kullanılması
Using Weibull distributions for uncensored data in reliability analysis
- Tez No: 168789
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURAK BİRGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik Analizi, Weibull Dağılımı, 1 Maksimum Benzerlik Yöntemi, En-Küçük Kareler Yöntemleri, Reliability Analysis, Weibull Distribution, Maximum Likelihood Method, Least-squares methods. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET GÜVENİLİRLİK ANALİZİNDE TAMAMLANMIŞ VERİLER İÇİN WEIBULL DAĞILIMININ KULLANILMASI DANACI, Mehmet Akif Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Yrd. Doç. Dr. Burak BİRGÖREN Ocak 2005, 103 sayfa Güvenilirlik analizi çalışmalarında en kullanışlı olasılık dağılımlarından biri Weibull dağılımıdır. Bu dağılımın önemli bir özelliği, arıza hızını modellenmesi için çok esnek bir özelliğe sahip olmasıdır. Weibull dağılımı küvet eğrisinin bütün bölgelerini temsil edebilmektedir. Bu özelliği, güvenilirlik çalışmalarında Weibull dağılımını diğer dağılımlara göre daha kullanışlı kılmaktadır. Bu tez çalışması, tamamlanmış veriler için parça güvenilirliği analizinde, Weibull dağılımının kullanımını ele almaktadır. Bilimsel literatürün taranması, çalışmanın ilk adımını teşkil etmektedir. Ardından verilerin Weibull dağılımına uyumluluğunu test için kullanılan yöntemler, parametre tahmin yöntemleri, parametre ve yüzdelikler için güven aralıkları üreten yöntemlerincelenmektedir. Ele alınan yöntemlere ait algoritmalar standart C++ programlama dilinde yazılmış ve uygulamaları gerçek veriler kullanılarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING WEIBULL DISTRIBUTIONS FOR UNCENSORED DATA IN RELIABILITY ANALYSIS DANACI, Mehmet Akif Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Deparment of Industrial Engineering, M. Sc. Thesis Supervisor : Asst. Prof. Dr. Burak BİRGÖREN January 2005, 103 pages One of the most useful probability distributions in the study of reliability analysis is the Weibull distribution. An important feature of this distribution is its flexibility in modeling the hazard rate. Weibull distribution is able to represent all regions of the bathtub curve. This feature makes Weibull distribution more useful than the other distributions in reliability studies. This thesis examines use of Weibull distribution in component reliability analysis for uncensored data. The first step is the survey of the related scientific literature. Then, goodness-of-fit tests for Weibull distribution, parameter estimation methods and confidence interval methods for 111parameters and percentiles are analyzed. The algorithms of the methods are programmed with the standard C++ programming language and applications are shown using real data.