MIMO communication systems in broadband wireless channels
Geniş bantlı kablosuz kanallarda çoklu-giriş çoklu-çıkış iletişim sistemleri
  1. Tez No: 169134
  2. Yazar: BERNA ÖZBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çoklu-giriş çoklu çıkış (ÇGÇÇ) iletişim sistemleri, uzay- zaman blok kodlan (UZBK), DFBÇ, uzay-frekans blok kodlu (UFBK)-DFBÇ, düşük karmaşıklıkta alıcılar, yumuşak çıkışlı, seziciler, geniş bantlı kablosuz kanallar, Multiple-input multiple-output (MIMO) communication systems, space- time block codes (STBC), OFDM, space-frequency block coded (SFBC)-OFDM, low complexity receivers, soft output detectors, broadband wireless channels
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tezde, verimli ÇGÇÇ kod tasarımı ve geniş bantlı kablosuz kanallarda ÇGÇÇ iletişim sistemleri için düşük karmaşıklıkta alıcı tasarımı incelenmiştir. İlk olarak, kablosuz bağlantı güvenilirliğini arttırmak amacıyla kod taşanım problemi dikkate alınmıştır. Üç verici antenli dikgen olmayan UZBK şeması tasarlanmış ve mevcut kod şemaları ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra, ÇGÇÇ kodlarını geniş bantlı kablosuz kanallarda kullanmak amacıyla, DFBÇ sistemleri ile zaman ortamında UZBK-DBFÇ ve frekans ortamında UFBK-DFBÇ şeklinde birleştirilmiştir. Bu kanallar için, UFBK- DFBÇ için uyumlu süzgeç alıcılarının başarımı UZBK-DBFÇ'ye göre bir hata tabanına sebep olur. Bu yüzden, bu hata tabanını engellemek ve bu sistemlerin uygulama alanlarını geniş bantlı kablosuz iletişim kanallarına genişletmek amacıyla, iki ve üç verici antenli dikgen UFBK-DFBÇ için düşük karmaşıklıkta bir alıcı yapısı önerilmiştir. Son olarak, yakın kapasite başarımı erişebilmek İçin, ÇGÇÇ kodlan dış kanal kodlan ile birleştirilmiştir. Bu kodlanmış ÇGÇÇ sistemleri, ideal ortak-alıcı başarımına ulaşabilmek için döngüsel yumuşak çıkışlı sezicilere ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple bu sistemler için karmaşıklığı azaltılmış yumuşak çıkışlı seziciler önerilmiştir. Ayrıca bu seziciler, geniş bantlı kablosuz kanallardaki çok yollu çeşitlemeyi de açığa çıkarmak için kodlanmış hız ve çeşitleme tabanlı UFBK-DFBÇ sistemlerine de uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we explore efficient MIMO code designs and low complexity receiver structures for MEMO communication systems in broadband wireless channels. Firstly, we consider the problem of code design to improve the wireless link reliability. We propose a non-orthogonal STBC scheme for three transmit antennas and compare it with the existing schemes. Next, in order to use the MTMO codes in broadband wireless channels, we combine them with OFDM systems as STBC-OFDM in time domain and SFBC-OFDM in frequency domain. For these channels, the performance of MF receivers for SFBC-OFDM causes an error floor compare to STBC-OFDM. Therefore, we propose a low complexity receiver for orthogonal SFBC-OFDM with two and three transmit antennas to avoid this error floor and extend the application range of SFBC- OFDM to broadband wireless channels. Finally, in order to achieve near-capacity performance, we concatenate the MIMO codes with outer channel codes. These coded MTMO systems need iterative soft output detectors to approach the performance of ideal joint receivers. Therefore, we propose reduced complexity soft output detectors based on breath first M and T M algorithms. Then, we apply these detectors to coded diversity and rate based SFBC-OFDM systems to achieve also multipath diversity in broadband wireless channels.