Küçük ve orta ölçekli üretimin mekansal yer değiştirme stratejileri: İzmir örneği üzerine ampirik bir araştırma
Spatial relocation strategies of small and medium sized production: An empirical study in İzmir case
  1. Tez No: 169135
  2. Yazar: LEVENT ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMEL GÖKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Industrial geography, locational mobility of industry, industrial (relocation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Ill ÖZET Son 20 yıldır dünyadaki hızlı değişim ve dönüşüme koşut olarak sanayileşme ve mekan konusunda da yeni görüşler ve tartışmalar yaşanmaktadır. Özellikle sanayi coğrafyası literatüründeki tartışmaların odak noktasını yeni teknolojik buluşların ve üretim dinamiklerinin bir sonucu olarak sanayinin yeniden yapılanması oluşturmaktadır. Sanayinin yeniden yapılanması temelde yeni mekansal ilişkileri gerektirdiğinden, bu yeni ilişkilerin mekana yansıması bağlamında sanayinin yer seçimi ve yer değiştirmesi konularında artan bir ilgi söz konusudur. Bu çalışma son dönemde artan bu ilgiye paralel bir kapsamda, İzmir imalat sanayinin genelde mekansal yer seçim ve özelde de yer değiştirme davranışları üzerine odaklanmaktadır. Ancak bu odaklanma yalnızca mekan üzerinden değil, mekanı biçimlendiren gerek uluslararası gerekse de ulusal düzlemdeki ekonomik, sosyal ve politik yapılanmalar ve değişimler bağlanımda gerçekleştirilmektedir. Böyle bir çerçevede çalışma; mekansal harekete ilişkin davranışın hangi faktörlerle etkileşim içinde şekillendiğini, bu faktörlerin hangi aralıklarda mekansal davranışdaki kararlılık düzeyinin belirlediğini ortaya koymayı ve İzmir imalat sanayinde gözlemlenen mekansal hareketliliğin değişen koşullara uyum sağlamada mekanı stratejik bir unsur olarak kullanıp kullanmadığım ortaya koymayı amaçlamaktadır. Her ne kadar çalışmada elde edilecek bulgular, İzmir bağlamına bağımlı bir açıklayıcılık ortaya koyacaksa da, özellikle sanayinin mekansal hareketliliğini açıklamada ampirik bulgularla, kuramsal yaklaşımlarını birbirini açıklayıcılık düzeylerinin tartışılmasına yönelik ipuçları ile sanayinin mekansal hareketinin ortayaIV çıkardığı davranış biçimlerinin hangi kararlılık düzeyinde belirleyici olduğuna yönelik tespitler aracılığıyla özellikle planlamada yeni tartışma kanalları sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar sözcükler : Sanayi coğrafyası, sanayinin mekansal hareketliliği, sanayinin yer seçimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There have been new ideas and debates on industrialization and space based on the rapid change and transformation that the world has faced in the last 20 years. Particularly, the center of debates in the literature of industrial geography is“industrial restructuring”as an outcome of new technological innovations and production dynamics. As industrial restructuring requires new locational relations, there has been a growing concern at the issues of industrial relocation and displacement as a reflection of new relations to space. This research, parallel to this increasing concern for last decades, focuses on choosing locations of production industry in Izmir, in general; and relocation behaivours of production industry in Izmir, in particular. Not only is the focus of this research based on the space, but it is also based on both international and national level economic, social, and political stmcturing and changes that are (re)shaping the space. Working on such frame aims at showing what type of factors interconnected with behaviors of industrial locational mobility and what sequences of these factors determine the stability level in industrial locational behaviors. It also intends to show whether the observed locational mobility in Izmir production industry uses the space as a strategic principle to adapt changing conditions in the world.VI Although the fîndiriğs of tüis research provides explanation of locational mobility of industries in Izmir, in particular; it is also expected to provide new debates especially in planning arena by giving clues to show the interconnectivity of empirical findings with theoretical approaches in the explanation of locational mobility of industry, and by demonstrating the ways in which stability level of industries in behaviors of their locational mobility.