Tren rayı açıklığı ölçümü
Railways-detecting of expanding of railways is researched
- Tez No: 169212
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Railways regularly, PIC Microcontroller, Delphi, Access Database and opto- coupler
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
IV TREN RAYI AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Ahmet GÜRLEK Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÖZMEN ÖZET Tren raylarının arıza kontrolünün düzenli ve hatasız yapılması önemlidir. Ancak bu şekilde güvenli bir yolculuk sağlanabilir.Türkiye'nin sahip olduğu demiryolu altyapısının eski olduğu düşünülürse arıza kontrolünün önemi bir kat daha artmaktadır. Bu tez çalışmasında ray arızalarından bir tanesi olan ray açıklığı tespiti hedef alınmıştır.Bu işlem için raylar üzerinde hareket edebilecek bir mekanizma, mekanizmadan elde edilen hareketleri algılayabilecek optokuplörler, optokuplörlerin çıkışından elde edilen elektriksel sinyalleri yorumlayacak bir elektronik devre ve son olarakta elektronik devrenin çıkışından elde edilen verileri düzenli bir şekilde gösterecek ve saklayacak bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Elektronik devrede mikrokontroler olarak PIC16F877 ve PIC16F84 kullanılmıştır. Verileri düzenlemek ve saklamak için kullanılan yazılım Delphi ile geliştirilmiştir.Verileri saklamak için ise Access veri tabanı kullanılmıştır. Böylece ray açıklığının belirlenmesi için etkin ve düşük yanılma payına sahip bir test sistemi gerçeklenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ray açıklığı, PIC mikrodenetleyici, Delphi, Access, Veritabanı, optokuplor.
Özet (Çeviri)
RAILWAYS-DETECTING OF EXPANDING OF RADLWAYS-IS RESEARCHED Ahmet GÜRLEK CElektrical and Electronics Engineering MSc.Thesis,2005 Thesis Supervisor:Asist.Prof.Ahmet ÖZMEN SUMMARY It is important to detect malfunction of railways regularly and flawlessly. Only by this way a safe journey can be provided. Considering that Turkey's railway infrastructure is old; detection of railway troubles doubles in importance. In this thesis, one of the troubles of railways- detecting of distance of rails- is researched. For this process, a mechanic structure available to move on the railways, optocuplors able to perceive the movements of these, an electronic circuit for interpreting the electric signals coming from the output of optocuplors, and lastly a computer program that regulary shows and saves the data obtained from the output of electronic circuit are used. PIC16F877 and PIC16F84 are used as microcontroller in the electronic circuit. Software used for arranging and saving is improved with Delphi. Access Database is used for saving the data. Thus, a system test is realized which is effective and has low fault ratio for determining the expanding of railways.