Meteorolojik verilerin akıllı yöntemlerle sınıflandırılması
The classification of the meteorological data using the intelligent methods
- Tez No: 169346
- Danışmanlar: PROF.DR. ASAF VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, Sınıflandırma, Hava tahmini, Yapay sinir ağı, Uyarlamalı ağ tabanlı bulanık çıkarım. VII, Data mining, Classification, Weather forecast, Neural network, Adaptive network based fuzzy inference system. VIE
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi METEOROLOJİK VERİLERİN AKILLI YÖNTEMLERLE SINIFLANDIRILMASI Ömer Osman DURSUN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 71 Bu tez çalışmasında, veri madenciliği konusunda yapılan araştırmalar ve yöntemler incelenmiştir. Elazığ iline ait, tek başına bir anlam ifade etmeyen sıcaklık, çiğ noktası, nem, basınç verileri yapay sinir ağı ve uyarlamak ağ tabanlı bulanık çıkarım tarzı smıflandıncılardan geçirilerek hava tahmininin yapılması sağlanmıştır. Bunun yanı sıra yapay sinir ağı ve uyarlamak ağ tabanlı bulanık çıkarım sımflandıncılannm performansları karşılaştırılmış, hangi smıflandıncınm daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE CLASSIFICATION OF THE METEOROLOGICAL DATA USING THE INTELLIGENT METHODS Ömer Osman DURSUN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics and Computer Education 2005, Page: 71 hi this thesis, we examine the methods and researches about the data mining. The weather forecast of Elazig is done using Elazig's temperature, dew point, humidity, air pressure data that are stand alone meaningless by neural network and adaptive network based fuzzy inference system classifiers. Moreover neural network and adaptive network based fuzzy inference system classifiers performance are compared. Which classifiers are gives a better result is determined by us.