Türkiye üzeri için HF bandında kullanılabilir frekansların belirlenmesi
The determination of usable frequencies in HF band over Turkey
  1. Tez No: 169345
  2. Yazar: AZİZE ASLANER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İyonküre, Yansıma, Kritik Frekans, MUF, LUF VHI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖEET Yüksek Lisans Tezi İYONKÜRE ÜZERİ İÇİN HF BANDINBA KULLANILABİLİR FREKANSLARIN BELİRLENMESİ Azize ASLANER FIRAT Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 51 Yüksek Frekans ( HF ) bandı ( 3- 30 ) MHz aralığını kapsar ve iyonküreden yansıyabilecek en yüksek frekans bandıdır. îyonküre parametrelerine bağlı olarak kullanılabilir frekans aralığı günlük, mevsimsel ve coğrafik konuma bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı haberleşecek tarafların belirli bir zaman aralığı için kullanılabilir frekans aralığını belirlemesi gerekir. Bu aralığın belirlenmesi için gerekli parametreler Kullanılabilir Maksimum Frekans ( MUF ) ve Kullanılabilir Minimum Frekans ( LUF ) olarak adlandırılır. Bu tez çalışmasında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinde ölçülen iyonküre plazması için kritik frekans değerleri, Secant Kanunu kullanılarak MUF değerleri hesaplandı. Elde edilen değerler günlük ve mevsimsel olarak incelendi. Neticede görüldü ki, iyonküreye gönderilen emd'nın frekansı MUF' tan daha büyük olursa dalga iyonküreyi delip geçer Yer'e geri dönmez. Eğer dalganın frekansı LUF' tan daha düşükse dalga iyonkürenin D tabakası tarafından soğrulur. Dalganın Yer'e geri dönebilmesi için dalga frekansının kullanılabilir frekans aralığında olması gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms. D. Thesis THE DETERMINATION OF USABLE FREQUENCIES İN HF BAND OVER TURKEY AzizeASLANER Fırat University Graduate School of Nature! and Applied Sciences Departmend of Physics 2005, Page: 51 The High Frequency band ( HF ) include in the interval ( 3-30 ) MHz. and it is the highest band which reflected from the ionosphere. The Usable Interval has been changing as depending on the ionospherics parameters with respect to daily, seosonaly and geographies status. Because of this, the determined time space will be communicated fort he determined time space need determining usable frequency band for determining of this space MUF and LUF should be determined by. tn this study, to obtain MUF values, the critical frequencies which are measured by B. U. Kandilli Observatory are used. MUF values are obtained by using Secant taw. The seasonal and dairy variation of MUF are examined. As result of, it can be say mat if The frequency of electromagnetic wave propagated to ionosphere is bigger man MUF, this wave pass through ionosphere and it can't go back Earth, if The frequency of electromagnetic wave is lower man LUF then this wave (