Niteliksiz detay tasarımı, malzeme ve uygulamalardan kaynaklanan yapı hasarlarının incelenmesi
Survey on unquality detail design, damages caused by materials and application mistakes
  1. Tez No: 169385
  2. Yazar: NİLÜFER İŞÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET EMİN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hasar, Tasarım, Malzeme, İşçilik XII, Damage, Design, Material, Workmanship XIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NİTELİKSİZ DETAY TASARIMI, MALZEME VE UYGULAMALARDAN KAYNAKLANAN YAPI HASARLARININ İNCELENMESİ Nilüfer İŞÇİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 167 Hasar, yapının kullanım özelliğini etkileyip görünümünü bozarak, dayanımını düşürür. Hasarları ve sonuçlarını belirlemek için yapıyı bozucu etkilerin nasıl hasar oluşturduğu incelenerek değerlendirilmektedir. Bu çalışmada; niteliksiz detay tasarımı, malzeme ve uygulamalardan kaynaklanan hasarlar ve nedenleri incelenmiştir. Yapıdaki detay tasarımı, malzemenin kullanım amacına göre belirli özellikleri taşıması ve uygulamalarda nitelikli işçilik yapılması gerektiğinden bahsedilmiştir. Bu amaca ulaşabilmek için yapısal hasarların nedenleri incelenerek çözümler sunulmaya çalışılmıştır. Tezin 1. Bölümünde konuya giriş yapılarak hasar nedenleri belirtildikten sonra, 2. Bölümde niteliksiz detay tasarımından kaynaklanan hasarlar, 3. Bölümde doğru malzeme seçimi için malzeme özelliklerinin bilinmesi gerekliliğinden yola çıkılarak malzemeler bünye özelliklerine göre sınıflandırılarak incelenmiştir. 4. Bölümde kötü uygulamalardan kaynaklanan yapı hasarları açıklanmış, 5. Bölümde ise beton yapı hasarları teşhis yöntemi incelenmiştir. Malzemeler atmosfer, su gibi etkenlerle karşı karşıyadırlar ve etkenlerin karşılanamaması hasarlara yol açmaktadır. Bu durum malzeme özelliklerine göre uygun seçim yapılmasına bağlıdır. Uygulama ve işçilik hatalarından kaynaklanan hasarlar; uygun detayın yerine yanlış tatbik edilmesinden veya yanlış detaylandırmadan ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SURVEY ON UNQUALITY DETAIL DESÎGN, DAMAGES CAUSED BY MATERIALS AND APPLICATION MISTAKES Nilüfer ÎŞÇİ Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education Fırat University 2005, Page: 167 Damage has a role in affecting properties of building, spoilting appearance and decreasing resistance. To define damages and their results in buildings, it should be examined how the defecting effects constitute damages, then analyses and their valuation are reached. In this thesis, it is studied about the damages caused by unqualified detail design, materials, application, and the reasons. It is mentioned that materials must have certain properties according to using aim and workmanship's quality is needed for application in the subject of detail design And the solution offers are given. In the 1. section of the thesis; there is introduction to subject and definition the reason of damages. Effects of unquality detail design to damages are in the section 2.1n the 3. section, materials are classified according to basic structure, as the properties of materials must be known for choosing the appropriate material. The effects of application mistakes are explained in the section 4 and the identification method related to concrete-building damage is given in the 5. section. Materials face to effects as atmospher and water. And if the effects can't be prevented, damages occur. This condition depends on choosing fit materials. The damages caused by application and workmanship's mistakes occur because of either applying conformable detail faulty or incorrect detailing.