Gömlek üretiminde klasik ve modern sistemlerin karşılaştırılması
The comparision of classical and modern systems in shirt production
  1. Tez No: 169465
  2. Yazar: VUGAR GULIYEV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: hat dengeleme, gömlek üretimi, üretim maliyetleri, modern sistem, klasik sistem
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET GÖMLEK ÜRETİMİNDE KLASİK VE MODERN SİSTEMLERİN KARŞDLAŞTDULMASI Vügar GULİYEV Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Çetin ERDOĞAN Eylül 2005, 78 sayfa. Bu tezde gömlek üretiminde kullanılan klasik ve modern sistemlerle kurulu işletmeler arasında yönetim, üretim ve maliyet karşılaştırılmaları incelenmiştir. İlk olarak günlük çalışma süresi 540 dk. ve 2500 adet gömlek üretimi için hat dengeleme oluşturuldu. Her iki işletme için gerekli işçi ve makine sayısı belirlenip, üretim maliyetleri (işçilik giderleri, makine maliyetleri ve diğer giderler) hesaplandı. Modern sistemde üretimin klasik sisteme oranla daha hızlı olması işçi sayısında azalmayı da beraberinde getirmektedir. Moda ve markalaşmanın kaçınılmaz olduğu günümüz tekstil sanayide yapılan işlemler sonucunda modern sistemlerle kurulu işletmeye yapılan yatıranın, klasik sisteme nazaran birçok konuda daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE COMPARISION OF CLASSICAL AND MODERN SYSTEMS IN SHIRT PRODUCTION GULİYEV, Vügar MSc in Textile Eng. Supervisor : Prof. Dr. M. Çetin ERDO?AN September 2005, 78 pages In this thesis, the comparision of the factories which are built with modern systems and classical systems that are used for production of shirts is examined through management, production, and financial subjects. At first, line balancing is built for 2500 shirt production which will be produced in 540 minutes in one day. For both type of factory, the number of workmen and machines are evaluated and production costs (pay of worker, machine cost, and other costs) are calculated.In modern system, the speed of production is faster than the classical system and this brings the decresation of the number of workmen. In recent years of textile industry, it is seen that fashion and marking is inevitable so that the investment on modernly equipped factories have more advantages than the classicaly equipped factories. Keywords : line balancing, shirt production, production costs, modern systems, classical systems.