Dalgacık sinir ağının alan programlanabilir kapı dizisi ile donanımsal gerçeklenmesi
Implementation of a wavelet neural network using field programmable gate array
- Tez No: 169492
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDOĞAN SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgacık sinir ağı, Alan programlanabilir kapı dizisi, Paralel işleme, Fonksiyon tanıma, Sistem tanımlama, Sınıflandırma, Wavelet neural network, Field programmable gate arrays, parallel processing, function approximation, system identification, classification
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
V ÖZET DALGACIK SİNİR AĞI'NIN ALAN PROGRAMLANABİLİR KAPI DİZİSİ İLE DONANIMSAL GERÇEKLENMESİ KARABIYIK, Ali Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aydoğan SAVRAN Ağustos 2005, 97 sayfa Bu tezde, bir dalgacık sinir ağı (DSA) geliştirilip, programlanabilir kapı dizileri (FPGA) kullanılarak gerçeklenmiştir. Dalgacık sinir ağı, MATLAB ortamında geliştirilmiş, daha sonra FPGA kartında gerçeklenerek paralel yapıda çalışması sağlanmıştır. Tasarım Çok Yüksek Hızlı Tümleşik DevTe Donanım Tanımlama Dili (VHDL) dili kullanılarak yapılmıştır. Tasarlanan DSA, giriş, çıkış ve gizli katman nöron sayışım kullanıcının belirleyebileceği esnek bir yapıya sahiptir. DSA Digilent firması tarafından üretilen Digilab 2E (D2E) FPGA geliştirme kartında gerçeklenmiştir. Bu kart üzerinde Xilinx Spartan 2E XC2S200E FPGA' si bulunmaktadır. Bilgisayar ile bağlantı DB-25 paralel port ve RS-232 seri port ile sağlanmaktadır. DSA performansı sınıflandırma, fonksiyon tanıma, sistem tanımlama problemleri uygulanarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A WAVELET NEURAL NETWORK USING FIELD PROGRAMMABLE GATE ARRAY KARABIYIK, Ali MSc in Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Aydoğan SAVRAN August 2005, 97 pages In this thesis, a wavelet neural network (WNN) is developed and implemented on a field programmable gate arrays (FPGA). The WNN is developed in MATLAB and then it is implemented on FPGA platform for parallel processing. The WNN is designed by using Very High Speed Integrated Circuit Hardware Description Language (VHDL). The resulting WNN has an flexible structure that the designer can customize the hardware by changing the number of inputs, outputs, and neurons in the hidden layer. The design is implemented on an Digilab 2E (D2E) FPGA development board. This card includes Xilinx Spartan 2E XC2S200E FPGA. DB-25 parallel port and RS-232 serial port are used for connecting to a host computer. The performance of the WNN is tested by by applying to the classification, the function approximation, and the system identification problems.