Inverse heat transfer for convective problem
Konvektif problem için ters ısı transferi
- Tez No: 169659
- Danışmanlar: PROF.DR. FİRUZ BALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ters problem, konveksiyon ile ısı aktarımı, sonlu farklar, optimizasyon, tavlama benzetimi yöntemi, inverse problem, convection heat transfer, finite difference, optimization, simulated annealing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
ÖZET KONVEKTİF PROBLEM İÇİN TERS ISI TRANSFERİ SEZAR Muhsin Hasan Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Firuz BALKAN Ekim-2005, 349 Pages Bu tezde, laminer akımda ters ısı aktarım sistemi benzetim yapılarak araştırılmıştır. Sistemde bilinen değerde bir ısı akısı paralel iki levha arasında akan havaya simetrik olarak her iki plaka yüzeyinden transfer edilmiştir. Bu akışta ısı bütün plaka boyunca değil, kesikli yüzey parçalan tarafından simetrik olarak verilmiştir. Plakaların, havanın çıktığı uç kısmından kanal yüksekliği boyunca yerleştirilen ısıl çiftler vasıtasıyla sıcaklık ölçümleri yapıldığı varsayılarak ısı akısının sağlandığı kesikli bölgelerin yerleri tahmin edilmeye çalışılmıştır. Problemin çözümünde sonlu farklar yöntemi ile sayısal çözümleme yapılmış, ters problemin çözümünde minimizasyon tekniği olarak“Simulated Annealing”yöntemi basan ile kullanılmış, fiziksel problemde 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 bilinmeyenli değişken(ler) seçilen sınırlar ve şartlar dahilinde tahmin edilmeye çalışılmıştır.VI
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT INVERSE PROBLEMS IN CONVECTION HEAT TRANSFER SEZAR Muhsin Hasan Ph. D Thesis in Chemical Engineering Supervisor: Ass. Prof. Dr. Firuz BALKAN October - 2005, 349 Pages In this thesis, an inverse laminar convection heat transfer system is simulated and investigated. In this system, the known quantity of heat flux is being transferred symmetrically to the fluid (air) from the parallel plates while the fluid is flowing between them. During this flow, heat is not supplied at full length of the plates instead, it is supplied in a discontinuous way. Taking the temperature measurements at the end of the duct only, estimation of the locations of discontinuity, is considered as an inverse convection heat transfer problem. For the solution of the problem, numerical solution (finite difference) was used. During the minimization of the objective function, the optimization methodvııı“Simulated Annealing”was used and it was shown that this optimization method could be applied succesfully, in estimating 1, 2, 3, 4, 5 and 6 unknown parameters within the limits and conditions of the physical problem selected.