Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma açısından kaynak planlaması; Entegre peyzaj planlamasının İzmir ili Bayındır ilçesi örneğinde gerçekleştirilmesi
The source planning for sustainable development in Turkey; Application of integral landscape planning in İzmir, Bayındır region as sample area
- Tez No: 169660
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Ekolojik Planlama, Peyzaj Planlaması, Sustainable Development, Ecological Planning, Landscape Planning
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasında sürdürülebilir kalkınma kavramıyla, entegre peyzaj planlamasını bağlantıları İzmir ili Bayındır ilçesinde yapılan bir çalışmayla örneklenmeye çalışılmıştır. Çalışmada iki tip değerlendirme yöntemi gözetilmiş. İlk yöntemle, araştırma alanı, mevcut toprak yapısı ve coğrafi durumu çerçevesinde incelenerek, potansiyel kullanım haritaları oluşturulmuş, ikinci yöntemde ise, ilçenin mevcut sosyo-ekonomik durumu, doğal yapısıyla beraber, sürdürülebilirlik göstergeleri doğrultusunda irdelenmiş ve ilçenin sürdürülebilirlik derecesi ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda araştırma alanı olarak seçilen İzmir ili Bayındır ilçesinde sürdürülebilir kalkınmanı sağlanabilmesi için yapılması gereken planlama çalışmaları için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the connection between integral landscape planning and sustainable development concept has been exampled with a study on a sample area, Izmir, Bayındır region. Two evaluation methods have been considered on this study. At first evaluation method, by analysing contemporary land structure and geographical cases of chosen area, potential land management maps has been formed. In second evaluation method, current socio-economic conditions of Bayındır County, has been considered at length by sustainability indicators with natural structure and sustainability degree of Bayındır County has been determinate. At the conclusion, some planning suggestions have been offered to providing sustainable development on chosen research area, Izmir, Bayındır region.