Tohum bahçesindeki farklı Kızılçam (Pinus brutia Ten. var. brutia) klonlarında mineral beslenme, endogen hormon ve protein içerikleri üzerinde araştırmalar
Determination of mineral nutrition, endogenous hormone and protein contents of different Turkish red pine (Pinus brutia Ten. var. brutia) clones in seed orchard
- Tez No: 169712
- Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pinus brutia Ten. var brutia, tohum bahçesi, IAA, ABA, mineral beslenme, protein, fotosentetik pigmentler, Turkish red pine (Pinus brutia Ten.), seed orchard, IAA, ABA, mineral nutrition, protein, photosynthetic pigments
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET TOHUM BAHÇESİNDEKİ FARKLI KIZILCAM (Pinus brutia Ten.var. brutia) KLONLARINDA MİNERAL BESLENME, ENDOGEN HORMON ve PROTEİN İÇERİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR AKÇA, Hülya Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Avni GÜVEN Aralık 2005, 124 Sayfa Bu çalışmada, Muradiye 9 no'lu Kızılcam tohum bahçesinde yer alan klonlara ait ibrelerdeki bitki besin maddeleri, endogen hormon, protein, fotosentetik pigment içerikleri; ayrıca ağaçların kozalak sayılan ve boy-çap gelişimi açısından klonal farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. İbrelerin bitki besin maddeleri içerikleri açısından, Mg+ ve Fe+ miktarları dışında, klonlar arasında istatistiksel anlamda önemli bir farklılık bulunamamıştır. İlkbahar ve kış döneminde ibrelerdeki IAA miktarlarının ortalama değerleri, 2003 mayıs ayında 43.325 ^ıg/g, 2003 aralık ayında ise 30.001 |j,g/g olarak istatistiki önemde farklı bulunmuştur. İbrelerindeki ABA içerikleri açısından klonlar arasında, hem ilkbahar, hem de kış (2003) döneminde istatistiki önemde farklılıklar belirlenmiştir. Klonlann ABA içeriklerindeki minimum ve maksimum değerler, ilkbaharda 5.79 |ig/g - 27.67 |ag/g, kış mevsiminde ise 14.47 ^.g/g - 36.51 |ig/g olarak belirlenmiştir.Kızılcam klanlarına ait ibrelerdeki protein ve fotosentetik pigment miktarlannın ilkbahar ^ve kış mevsimindeki farklılıklarının istatistiki önemde olduğu; buna karşılık kozalak sayılan, boy ve çap gelişimleri açısından klonlar arasında istatistik! önemde bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Boy-çap gelişimi, kozalak sayısı, bazı bitki besin maddeleri, fotosentetik pigment miktarları ve ilkbahar mevsimindeki IAA içerikleri gibi kriterler açısından 2 ve 18 numaralı klonlann diğerlerine göre daha üstün özellikler taşıdığı bulunmuştur
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION of MINERAL NUTRITION, ENDOGENOUS HORMONE and PROTEIN CONTENTS of DIFFERENT TURKISH RED PINE (Pinus brutia Ten. var. brutia) CLONES in SEED ORCHARD. AKÇA, Hülya Ph. D. Thesis, Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Avni GÜVEN December 2005, 124 pages In this study, determination of plant nutrient elements, endogenous hormone, protein, photosynthetic pigment contents of needles of the clones which belong to Turkish red pine seed orchard (number 9) in Muradiye (;) and also clonal differences according to cone numbers and height-diameter developments were aimed. With the exception of Mg+ and Fe+ contents, there were no significant differences in plant nutrient elements of needles between the clones. Mean values of IAA amounts of needles in spring and in winter were statistically significant; while it was 43.325 [Ag/g in May 2003, 30.001 [ig/g in December 2003. As to ABA, both in spring and in winter (2003) statistically important differences between the clones were determined. Minimum and maximum values of ABA contents of the clones were 5.79 jig/g - 27.67 jxg/g in spring, 14.47 ng/g - 36.51 u.g/g in winter respectively. However, while differences of protein and photosynthetic pigment amounts of needles of Turkish red pine clones in spring and winter were statistically significant, there were no statistically;vm significant differences between the clones in terms of height-diameter developments and cone numbers. It has been found that the clones of 2 and 18 have more superior properties than the other clones such as (as) height-diameter development, cone number, some plant nutrient elements, photosynthetic pigment amounts and IAA contents in spring.