Bakırçay Deltası (Çandarlı bölgesi) örneğinde mevcut arazi kullanım planları ile kararlarının irdelenmesi ve öneriler üzerine araştırmalar
Investigating the existing and use plans and decisions in Bakırçay Delta (Çandarlı region) example and researches on suggestions
  1. Tez No: 169711
  2. Yazar: MERYEM ARZU TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal kaynak kullanımı, arazi kullanımı, aktivite uygunluk değeri, ekolojik planlama, Çandarlı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
V ÖZET BAKIRÇAY DELTASI (ÇANDARLI BÖLGESİ) ÖRNEĞİNDE MEVCUT ARAZÎ KULLANIM PLANLARI ÎLE KARARLARININ İRDELENMESİ VE ÖNERİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR TURAN, Meryem Arzu Doktora Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydm GÜNEY Aralık, 2005, 154 sayfa Bu tezde, zengin bir doğal kaynak potansiyeli bulunan Bakırçay Deltası'nın (Çandarlı Bölgesi) doğal potansiyeli çeşitli veri ve haritalarla ortaya konularak çeşitli aktiviteler/kullanımlar yönünden öncelikleri belirlenerek, mevcut plan kararlan ile uygunlukları irdelenmiştir. Araştırma alam öncelikle 1/100.000 ölçekli Bergama-Dikili Kıyı Kesimi Nazım İmar Planı üzerinde 2 kmx2km boyutlarında plankarelere bölünerek; alanın doğal ve kültürel potansiyelini ortaya çıkaracak değerlendirme ölçütleri kullanılarak ve ekolojik planlama ilkeleri gözönünde bulundurularak, her bir plankare içinde çeşitli aktiviteler /kullanımlar için aktivite uygunluk değeri (% olarak) bulunmuştur. Bulunan aktivite uygunluk değerleri hem her bir plankare içinde, hem de araştırma alanının genelinde değerlendirilerek; hem araştırma alanı hem de ülke genelinde kıyılarla ilgili çeşitli sonuçlara varılarak; arazi kullanımı, yasal ve fiziki planlama açılarından çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATING THE EXISTING AND USE PLANS AND DECISIONS IN BAKJRÇAY DELTA (ÇANDARLI REGION) EXAMPLE AND RESEARCHES ON SUGGESTIONS TURAN, Meryem Arzu Doctorate Thesis, Landscape Architect Division Supervisor :Prof. Dr. Aydın GÜNEY December 2005, 154 pages In this thesis, the natural potantial of the Bakırçay Delta which has a rich natural resources is exposed with various data and maps, in point of various activites using suitability is determined and suitability with those present land use plans decisions is studied carefully. Before all else investigating area is divided with 2kmx2km plansquares on Bergama-Dikili coast section development plans; while using evaluation criterion which exposes natural and culturel potential of area and being in spirit of ecological planning principles, for every plansquare and activity suitability value is as a percentage ratio found. The outcome activity suitability values are used in every plansquare and also in whole research area; with having various conclusions for research area and also for country general coast sections, a lot of suggestions for land use, hand legal and physical planning is put forward. KeyWords: Use of natural resource, land use, activity suitability value, ecological planning, Çandarlı.