Planning of electricity distribution systems based on geographical information systems (GIS)
Elektrik dağıtım sistemlerinin coğrafi bilgi sistemleri (CBS) tabanlı planlaması
  1. Tez No: 169740
  2. Yazar: ALİ VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK GEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Dağıtım Sistemleri, Elektrik Dağıtım Planlaması, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) iv, Electricity Distribution Systems, Electricity Distribution Planning, GIS (Geographic Information Systems) m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Öz ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMLERİNİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) TABANLI PLANLAMASI VELIOGLU, Ali Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Faruk GEYİK Ocak 2005, 100 sayfa Bu tez, elektrik dağıtım sistemlerinin planlamasında CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) tabanlı bir uygulamayı göstermektedir. Elektrik dağıtım şebekesinin planlama ve işletme aşamalarında karşılaşılan problemler incelenmiş ve analiz edilmiştir. Elektrik dağıtım şebekesinin CBS teknolojisiyle entegre edilmesi düşünülmüştür. CBS ve KKS (Küresel Konumlama Sistemi) desteğiyle şehir için elektrik dağıtım şebeke modeli kurulmuştur. Elektrik dağıtım şebekesinin Maplnfo® ile sayısal haritası üretilmiş ve sonra MapBasic® ile son kullanıcıya yönelik araçlar geliştirilmiştir. Elektriksel analizi kolaylaştırmak için, hesaplama araçları (Gerilim Düşümü Analizi- Güç Kaybı Analizi), çıktı ve birçok raporlama aracı (abone-bul, trafo-bul vb.) geliştirilmiştir. Bu uygulama ile Gaziantep' in mevcut elektrik dağıtım şebekesi sayısal ortama aktarılarak, şebekenin planlama ve işletmesinde faydalanılmıştır. Bu çalışmada, uygulamanın her safhası açıklanmış ve örnekleriyle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANNING of ELECTRICITY DISTRIBUTION SYSTEMS BASED on GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS (GIS) VELİO?LU, Ali M.Sc. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Faruk GEYİK January 2005, 100 pages This thesis represents a GIS (Geographic Information System) application in planning of electricity distribution systems. Problems in the planning and operating stages of the electricity distribution network are investigated and analyzed. The electricity distribution network is considered to integrate with GIS technology. The electricity distribution network model for the city is established with GIS and GPS (Global Positioning System) support. The digital map of the electricity distribution network is produced by Maplnfo® and then end-user software tools are developed by using MapBasic® software's. To facilitate an electrical analysis, calculation tools (Voltage Drop Analysis - Power Loss Analysis), printing and a lot of reporting tools (find-subscriber, find-transformer, etc.) are developed. By the application, the current electricity distribution network of Gaziantep is transferred to a digital environment and it is used for the planning and operating of the network. In this study, each stage of the application is explained and shown with examples.