Trouble call analysis based on automated mapping and facilities management system
Otomatik haritalama/tesis yönetim sistemi tabanlı arıza ihbar analiz sistemi uygulaması
  1. Tez No: 56703
  2. Yazar: AHMET TÜMAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemi, Otomatik Haritalama/Tesis Yönetim Sistemi, Coğrafî Bilgi Sistemi, Arıza İhbar Analiz Sistemi. vıı, Decision Support System, Automated Mapping/Facilities Management (AM/FM), Trouble Call Analysis. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz OTOMATİK HARITALAMA/TESIS YÖNETİM SİSTEMİ TABANLI ARIZA İHBAR ANALİZ SİSTEMİ UYGULAMASI Tümay, Ahmet Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nezih Güven Eylül 1996, 97 sayfa Özelleştirme ve beraberinde getireceği serbest rekabet ortamı, tüketicilerin günden güne kaliteli elektriğe olan artan ihtiyaçları elektrik işletmelerini dağıtım sistemlerinin tasarım, işletme ve bakımında yeni teknikler ve teknolojiler aramaya ve kullanmaya zorlamaktadır. Tüketiciler için elektriğin kalitesini belirleyen temel unsurlar süreklilik ve güvenilirliktir. Bu nedenle elektrik işletmelerinin elektrik kesintilerinin sayı ve sürelerini azaltmaları ve şebeke gerilim seviyesini sürekli istenen seviyede tutmaları gerekmektedir. Bu da işletmeler tarafından olası elektrik kesintileri karşısında arızaların yer ve sebeblerinin tahmininde operatörlere yardımcıolacak ve sistemin aksayan yerlerini ortaya çıkarabilecek sistemler olan karar destek sistemleri kullanılması ile mümkün görünmektedir. Elektrik dağıtım şebekeleri dinamik, sürekli değişen, büyüyen bir yapıya sahip oldukları için işletme ve bakımında kullanılacak bilgilerin güncel tutulması ve istendiği anda ulaşılabilmesi için bugün bilgisayar sistemlerinin kullanılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Ayrıca elektrik dağıtım şebekeleri grafik veriler ve bunlarla ilgili grafik olmayan veriler içerdiğinden kullanılacak bilgisayar sistemlerininde bu iki çeşit bilgiyi beraber işleyebilmesi gerekmektedir. Otomatik Haritalama/Tesis Yönetim sistemleri özellikle son 10 yılda bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım maliyetlerindeki düşüşlerle hızla gelişim gösteren altyapı kuruluşlarına hitap eden karar destek sistemleridir. Bu sistemler Bilgisayar ortamında grafik ve bu grafik verilerle ilgili grafik olmayan verileri beraber saklayıp işleyebilen, bu veriler üzerinde grafik analizler, sorgulamalar yapabilen sistemlerdir. Bu özelliklerinden dolayı günümüz elektrik dağıtım şebekelerinin işletme, bakım ve tasarımında kullanılabilecek ideal sistemler olarak görülmektedirler. Arıza İhbar Analiz Sistemi, Otomatik Haritalama/Tesis Yönetim sistemi kapsamında geliştirilen bir karar destek sistemidir. Sistem elektrik dağıtım şebekelerine ait bilgileri tutar, işler ve kullanıcılara sunar. Ayrıca sistem olası elektrik kesintilerinde arızaların yer ve sebeplerinin tahmininde operatörlere yardımcı olur. Böylece hem tüketici tatmini arttırılmış, hem satılamayan elektrik miktarı azaltılmış hem de işletme maliyetleri düşürülmüş olur. Ayrıca sistem tarafından tutulan arıza ve ihbar istatistikleri ve bunlardanüretilen raporlar kullanılarak bakım ve yenileme çalışmalarının planlaması yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TROUBLE CALL ANALYSIS BASED ON AUTOMATED MAPPING AND FACILITIES MANAGEMENT SYSTEM Tümay, Ahmet M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nezih Güven September 1996. 97 pages The electric utility companies are looking for new technologies that will help to design, operate and maintain electrical distribution system more efficiently. In addition, pressure of the competitive energy market in the world, increased demand for high quality services and increase of operational costs of electrical distribution system motivate the electrical utilities to utilize new- technologies. Continuity of the supply is the most important factor that determines the quality of the service. Therefore utilities must keep the electricity outage duration as short as possible, by rapidly restoring the service after a fault. The ability of the utility to respond to the emerging faults is greatly enhanced if a IIIdecision support system which helps to determine the cause and location of the fault is used. Since the electrical distribution system has spatial nature, it contains vast amount of spatial and related tabular data sets. Hence the decision support system must support both spatial and tabular data sets. Also, dynamic nature of electrical distribution system forces the usage of computer technologies to keep the frequently changing system information up-to-date. Automated Mapping/Facilities Management is a new technology that manipulates geographically referenced data together with the related tabular data. AM/FM systems can perform complicated analysis and queries over both spatial and nonspatial data. Therefore AM/FM technology can be used to develop decision support systems for electrical distribution system operation. In this study, Trouble Call Analyzing and Answering System is developed using AM/FM technology. This system enables utilities to keep the information related to the electrical distribution system up-to-date. System helps the dispatchers in answering the trouble calls from the customers and collects information related to the troubles. Using those information it helps to find out the location and the cause of the trouble. It also generates system logs and statistics of the faults in order to help the maintenance scheduling and planning activities.