Mersin ilinde pırasa (Allium porrum L.) yetiştirilen alanlarda sorun olan yabancı otlar ve farklı dönemlerde yabancı otlarla mücadelede kritik periyodun belirlenmesi
Weed species which are problem in leek (Allium porrum L.) grow fields in Mersin and determination of the critical period with struggling weed in different periods
  1. Tez No: 169921
  2. Yazar: SİNAN CEM KARACAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT TURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pırasa, Yabancı ot, Kritik periyot II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETSinan Cem KARACAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET MERSİN İLİNDE PIRASA (Allium porrum L.) YETİŞTİRİLEN ALANLARDA SORUN OLAN YABANCI OTLAR VE FARKLI DÖNEMLERDE YABANCI OTLARLA MÜCADELEDE KRİTİK PERİYODUN BELİRLENMESİ Sinan Cem KARACAN DANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. Nihat TURSUN Yıl:2005 Sayfa: 30 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Nihat TURSUN Jüri: Yrd.Doç.Dr. İrfan Ersin AKINCI Jüri: Yrd.Doç.Dr. Bekir BÜKÜN Bu çalışma Mersin ilinde pırasa (Allium porrum) ekim alanlarında sorun olan yabancı otların ve bunların pırasada rekabet halinde oldukları kritik dönemlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tarla denemesi 2003 yılında Dönüş İth.İhr.TicA.Ş arazisinde kurulmuş olup, sürveyler 2003 yılında Mersin ili (Merkez, Tarsus, Adanalıoğlu)'nde pırasa ekim alanlarında yapılmıştır. Denemeler, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; Mersin ve yöresinde yapılan sürveyler sonucunda; 1 monokotiledon ve 16 dikotiledon olmak üzere 11 familyaya ait 17 yabancı ot türü saptanmıştır. Denemelerde otlu kalma süresi arttıkça pırasa çapında azalmalar saptanmıştır. Devamlı otsuz tutulan parsellere göre otlu tutulan parsellerde ortalama çap büyüklüğü % 65 oranında azalmıştır. Denemelerde yabancı otlu süre uzadıkça verimde düşüşler saptanmıştır. Devamlı otsuz tutulan kontrol parsellerine göre devamlı otlu tutulan parsellerde verim kaybı % 88.6 olduğu saptanmıştır. Pırasada yabancı otlarla mücadelede kritik periyodun dikim sonrası 30-57 gün arasında olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla pırasa fideleri dikiminden itibaren bu süreler dışında yapılacak olan yabancı otlarla mücadelenin pırasa veriminin artışında önemli etkisi olmayacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSinan Cem KARACAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION MSc THESIS ABSTRACT WEED SPECIES WHICH ARE PROBLEM IN LEEK (Alliumporrum L.) GROWN FIELDS IN MERSİN AND DETERMINATON OF THE CRITICAL PERIOD WITH STRUGGLING WEED IN DIFFERENT PERIODS Sinan Cem KARACAN Supervisor : Assist. Prof.Dr. Nihat TURSUN Year: 2005 Pages: 30 Jury: Assist. Prof.Dr. Nihat TURSUN Jury : Assist. Prof.Dr. İrfan Ersin AKINCI Jury : Assist. Prof.Dr. Bekir BÜKÜN The study was carried out for indendification of weeds in leek {Allium porrum L.) sowing areas and investigation of their effect on the yield in Mersin, Turkey. The field trials were conducted in experimental field of Dönüş İth. İhr. AŞ.,in 2003 year.The surveys were carried out in Mersin (City and District of Tarsus) in 2003 year.According to the randomized conplete blocks desing, experiments were employed with three replicates. 1. In this study, according to the results of the surveys in Mersin, one monocotyledon and 16 dicotyledon weed species belonging to 11 botanical families were determined. 2. Besad on the results, as the duration of weed infested period increased, the diameter of leek was decreased. The average diameter size season long weedy plots was decreased with the range of 65 % comparing to the weed-free check plot. 3. Results showed that as the weed infested period increased the leek yield was decreased.In respect of the plots weed-free control plot, the yield loss in weed-free plot was recorded as 88.6 %. The critical period of leek with struggling weed was between thirty and fifty-seven days determined as 30 or 57 days after transplanting. 4. Therefore, it was determined that the diameter of leeks decreased with increased weed infesded period Key Words : Leek, Weed, Critical Period III