3. nesil cep telefonları için Symbian işletim sistemi üzerinde çalışabilen C++ tabanlı uygulama geliştirilmesi
C++ based application development working on the Symbian operating system for the 3rd generation mobile phones
  1. Tez No: 169920
  2. Yazar: MUSTAFA AKSU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDÜLHAMİT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezgin sistemler, Gezgin işletim sistemleri, Symbian, J2ME III, Mobile systems, Mobile operating systems, Symbian, J2ME IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETMUSTAFA AKSU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET 3. NESİL CEP TELEFONLARI İÇİN SYMBIAN İŞLETİM SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞABİLEN C++ TABANLI UYGULAMA GELİŞTİRİLMESİ MUSTAFA AKSU DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit SUBAŞI Yıl: 2004 Sayfa: 96 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit SUBAŞI : Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Doç. Dr. Fikret ANLI Bu çalışmada, gezgin haberleşme sistemleri anlatılıp günümüzde yaygın olarak kullanılan üçüncü nesil (3G) gezgin haberleşme teknolojileri incelenmiştir. Ayrıca üçüncü nesil (3G) teknolojileri destekleyen gezgin cihazlar, bu cihazlar üzerinde çalışan gezgin işletim sistemleri, gezgin uygulama geliştirme ortamları detaylı olarak incelenmiştir. Gezgin işletim sistemleri açık platform sunduğundan bu cihazlar için kişisel uygulama geliştirip kullanmak mümkün olmaktadır. Günümüzde gezgin tabanlı teknolojileri kullanan çözümler hızla yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada gezgin programcılık alanındaki bilgiler kullanılıp veri tabanı uygulaması geliştirilmiştir. Geliştirilen bu uygulama bir sözlük programı olup kelimeler cep telefonu üzerinde sorgulanabilmektedir. Bulunamayan bir kelime kullanıcı tarafından gezgin telefona eklenebilmektedir. Böylece cep telefonu elektronik sözlük gibi kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMUSTAFA AKSU UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT C++ BASED APPLICATION DEVELOPMENT WORKING ON THE SYMBIAN OPERATING SYSTEM FOR THE 3rd GENERATION MOBILE PHONES MUSTAFA AKSU Supervisor: Assist. Prof. Dr. Abdülhamit SUBAŞI Year: 2004 Pages: 96 Jury : Assist. Prof. Dr. Abdülhamit SUBAŞI : Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Assoc. Prof. Dr. Fikret ANLI In this study, mobile communication systems have been introduced and have been investigated the third generation (3G) communication technologies used nowadays. In addition, mobile devices which support the third generation (3G) technologies, mobile operating systems working on these devices and mobile application development environment were investigated in details. Since mobile operating systems provide open platform personal application can be developed and used for these devices. In this era, mobile based technology solutions have been growing rapidly. In this study, mobile programming tools are used to develop a database application. The developed application is an electronic dictionary and any word can be queried over mobile telephone. Also any word which is not found in the database can be added by user to the mobile telephone. Thus mobile telephone can be used like electronic dictionary.