Kahramanmaraş koşullarında farklı ekim sıklıklarının II. ürün silajlık mısır (Zea mays L.) bitkisinde verim ve verim öğelerine etkisi
Effects of different intra and inter row spacing on yield and yield components of second crop silage maize (Zea mays L.) under Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 169927
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Silaj, Ekim Sıklığı, Maize, Silage, Sowing Density IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETMahmut KAPLAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA FARKLI EKİM SIKLIKLARININ II. ÜRÜN SİLAJLIK MISIR (Zea mays L.) BİTKİSİNDE VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ Mahmut KAPLAN DANIŞMAN: Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK Yü: 2005 Sayfa: 36 Jüri : Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : Yrd. Doç. Dr. Ersin CAN : Yrd. Doç. Dr. Adem KAMALAK Kahramanmaraş koşullarında farklı sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinin silajhk mısırın bazı tarımsal özelliklerine etkisi incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada Trebbia hibrit mısır çeşidi kullanılmıştır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün, araştırma sahası olarak kullandığı Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında yürütülmüştür. Araştırma sonuçlara göre en yüksek yeşil ot verimi 8012.00 kg/da ile 70x8 cm aralıktan, en yüksek kuru ot verimi 2259.91 kg/da ile 65x8 cm ekim sıklığından elde edilmiştir. Protein verimi değerleri arasındaki farklılık önemli olmamakla birlikte en yüksek protein verimi değeri kuru ot veriminde olduğu gibi 65x8 cm aralığından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMAHMUT KAPTAN UNIVERCITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU İMAM ENSTTTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT INTRA AND INTER ROW SPACING ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SECOND CROP SILAGE MAIZE (Zea mays L.) UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS Mahmut KAPLAN SUPERVISOR: Assoc.Prof.Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK Year: 2005 Page: 36 Jury : AssocProf. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : AssistProf. Dr. Ersin CAN : Assist.Prof.Dr. Adem KAMALAK Trebbia, which is a hybrid maize cultivar, was used in the study which was conducted in order to determine the effects of intra and inter row spacing on yield and yield components of second crop silage maize. The study was carried out at the research station of Agricultural Resarch Institute which is used as research area of Agriculture Faculty of Kahramanmaraş Sütçü Imam University. Results showed that the 70x8 cm spaced parcel gave the highest fresh forage yield with 8012.00 kg/da. The highest dry matter yield and protein yield were obtained from 65x8 cm spaced parcel with 2259.91 kg/da. Although the differences among protein levels were not statistically significant, the highest value was obtained from 65x8 cm spaced parcel as it was in dry matter yield.