Yoğun havlı sayar-314 pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidi tohumunda farklı doz ve sürelerde sülfürik asit (H2SO4) uygulamalarının hav alma (delintasyon) oranı ve tohum canlılığına (çimlenme) etkisi
Effects of durations and concentrations of sulphuric acid (H2SO4) application on lint removal rate and seed viability of cotton (Gossypium hirsutum L.) variety sayar-314 having dense linters
  1. Tez No: 169928
  2. Yazar: GÜLAY KIVRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk Tohumu, Delintasyon, Çimlendirme, Sülfürik Asit, Kimyasal Delintasyon, Canlılık. TT, Cotton Seed, Delintation, Germination, Sulphuric Acid, Chemical Delintation, Vigor. Ill
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETGülay KIVRAK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİMDALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET YOĞUN HAVLI SAYAR-314 PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİDİ TOHUMUNDA FARKLI DOZ VE SÜRELERDE SÜLFÜRİK ASİT (H2SO4) UYGULAMALARININ HAV ALMA (DELİNTASYON) ORANI VE TOHUMCANLILIĞINA (ÇİMLENME) ETKİSİGülay KIVRAK DANIŞMAN: Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Yıl: 2005, Sayfa: 35 Jüri: Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI : Yrd. Doç. Dr. Yüksel BÖLEK : Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTOĞLU Bu araştırma, 2003-2004 yıllarında, bölgenin standart çeşitlerinden birisi olan Sayar-314 pamuk (G. hirsutum L.) çeşidine ilişkin tohumlara, farklı süre (5 saniye, l, 3, 5 ve 10 dakika) ve dozlarda (%20, %30, %40, %50 ve %70) sülfürik asit (H2SO4) uygulamasının (delintasyonu) tohum canlılığı üzerine etkilerini incelemek üzere, K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarı ve K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Laboratuvarı'nda yürütülmüştür. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Tohum çimlendirmesinde; Standart Çimlendirme Testi (30°C ve %100 nem koşullarında) uygulanmıştır. Çalışma sonucunda; uygulanan asidin dozuna ve uygulama süresine bağlı olarak tohum havının farklı derecelerde tohumdan uzaklaştırılması ile birlikte; asit konsantrasyonun artışı ve uygulama süresinin uzaması ile tohum kabuğunda ve kökçükte (radicula) zararlanmalar olduğu bulunmuştur. Çimlendirme testi sonucunda; asit dozlarının artırılması ve uygulama süresinin uzatılmasının tohum çimlenme oranını olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Delintasyon yönünden; %40 ve %50'lik sülfürik asit (H2SO4) dozlarının en fazla 10-15 saniye uygulanması gerektiği saptanmıştır. Tohum canlılığı ve delintasyon yönünden; %30'luk sülfürik asit (H2SO4) dozunda; l ila 10 dakikalık asit uygulamaları arasında farklılık bulunmadığı; bu nedenle, bu dozda 5-10 dakika bekletmenin önerilebileceği; daha yüksek asit dozlarında ise, asit uygulama süresinin 1-2 saniye obuası gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGfllav KIVRAK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF COTTON EXPERTISE MSc THESIS ABSTRACT EFFECTS OF DURATIONS AND CONCENTRATIONS OF SULPHURIC ACID (H2SO4) APLICATION ON LINT REMOVAL RATE AND SEED VIABILITY OF COTTON (G. hirsutum L.) VARIETY SAYAR-314 HAVING DENSE LINTERS Gülay KTVRAK Supervisor: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI Year: 2005, Page: 35 Jury: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI : Asist Prof. Dr. Yüksel BÖLEK : Asist. Prof. Dr. Nurcan KURTO?LU This study was performed to test the effects of durations (5 sec, 1, 3, 5 and 10 min.) and concentrations (20%, 30%, 40%, 50%, and 70%) of sulphuric acid (H2S04) application to seed viability of cotton cultivar Sayar-314 during 2003-2004 crop season in both Field Crops Laboratory and Plant Protection Laboratory at Kahramanmaraş Sutcu Imam University. Randomized plot design with 4 replications was used as an experimental setup. For seed germination, Standard Germination Test (30°C with 100% moisture conditions) was applied. While linters on the seed removed in different amounts depending upon concentrations and durations of sulphuric acid (H2S04) application, the seed coat and radicula w ere d amaged b y i ncreasing d elintation t ime a nd s ulphuric a cid ( H2S04) concentrations. In respect to delintation, sulphuric acid (H2SO4) concentrations of 40% and 50% were found to be applied maximum 10-15 minutes. For seed viability and delintation, there were no significant differences for 1-10 min. applications of 30% sulphuric acid (H2S04). Therefore, it is suggestable that seeds need to be kept 5-10 min in 30% sulphuric acid (H2S04) conditions for delintation. Besides, when higher concentrations (40-50%) of sulphuric acid (H2S04) used, it would be better to treat the seeds only 1-2 second.