Influence of outdoor air conditions on operating capacity of air conditioning systems
Dış iklim verilerinin iklimlendirme sistemi cihaz kapasitesine etkisi
  1. Tez No: 169958
  2. Yazar: MEHMET AZMİ AKTACİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: RTS metodu, soğutma yükü, soğutma serpantini kapasitesi, CAV ve VAV sistemleri, değişken dış hava şartlan. II, RTS Method, cooling load, cooling coil capacity, CAV and VAV systems, variable outdoor air conditions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
oz DOKTORA TEZİ DIŞ İKLİM VERİLERİNİN İKLİMLENDİRME SİSTEMİ CİHAZ KAPASİTESİNE ETKİSİ Mehmet Azmi AKTACÎR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Yıl: 2005, Sayfa: 189 Jüri : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIOĞLU Prof. Dr. Tuğrul OĞULATA Prof. Dr. Beşir ŞAHİN HVAC elemanlarının performansı dış iklim şartlarıyla değişir. Bu tezde, Adana' da bulunan örnek bir binanın iklimlendirme sisteminin değişken dış hava koşullarındaki psikrometrik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, iklimlendirme sistemlerinin gerçek çalışma koşularında saatlik olarak simülasyonlarmı yapan bilgisayar programları hazırlanmıştır. Bu programlardan elde edilen sonuçlar iklimlendirme sistemlerinin hem üfleme havası sıcaklığından hem de değişken dış hava koşullarından etkilendiğini göstermiştir. Ayrıca, bu çalışmada sabit (CAV) ve değişken debili (VAV) iklimlendirme sistemlerinin ekonomik fizibilitelerini değerlendirmek için detaylı yük profilleri ve ilk yatırım ve işletme giderleri kullanılarak ömür boyu maliyet analizi (LCC) çıkartılmıştır. Analizde, iki farklı bina (iş merkezi ve okul), iklimlendirme sistemlerinin iki farklı çalışma senaryosu (senaryo 1 ve senaryo 2) dikkate alınmıştır. VAV sisteminin ilk yatırım maliyetinin CAV sistemin ilk yatırım maliyetinden fazla olmasına rağmen, dikkate alman tüm durumlarda fanların çalışma maliyetlerindeki azalmadan dolayı, sistem ömrü sonunda (15 yıl) VAV sisteminin şimdiki değer maliyetinin CAV sisteminkinden düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INFLUENCE OF OUTDOOR AIR CONDITIONS ON OPERATING CAPACITY OF AIR CONDITIONING SYSTEMS Mehmet Azmi AKTACÎR DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tuncay YTLMAZ Year: 2005, Pages: 189 Jury : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIO?LU Prof. Dr. Tuğrul O?ULATA Prof. Dr. Beşir ŞAHİN The performance of HVAC equipment changes with the variation of outside weather conditions. This thesis presents psychometric analysis of an air-conditioning system at variable outdoor air conditions for a sample building located in Adana. In this study, computer programs were developed in order to simulate the hourly operating of air conditioning systems under real operating conditions. The results obtained by the programs show that the air conditioning systems are affected by both supply air temperature and variable outdoor air conditions. In addition, this study presents a life-cycle cost (LCC) analysis using detailed load profiles and initial and operating costs to evaluate economic feasibility of constant-air-volume (CAV) and variable-air- volume (VAV) air-conditioning systems. In the analysis, two different use of the building (as a school or as an office center), two different operating scenarios for the air-conditioning system (scenario 1 and scenario 2) were considered. It was found for all the cases considered that although initial cost of the VAV system is higher than that of the CAV system, the present worth cost of the VAV system is lower than that of the CAV system at the end of the lifetime (15 years) due to lower fan operating costs.