İlaç damlacık dağılımının görüntü analiziyle değerlendirilmesi
Evaluation of spray droplet distribution by image analysis
  1. Tez No: 170215
  2. Yazar: ÇAĞATAY KIRKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGİN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damla çaplan, kaplama oram, görüntü işleme, damla sıklığı, damla dağılımı, suya duyarlı kart, yağ banyosu, Droplet size, coverage, image processing, density of droplets, droplet distribution, water-sensitive paper, oil bath
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLAÇ DAMLACIK DAĞILIMININ GÖRÜNTÜ ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ Çağatay KIRKAÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ergin DURSUN Bu çalışma; sıvı ilaç uygulamalarında ortalama damla çapı, damla dağılım tekdüzeliği, damla sıklığı ve kaplama oram gibi ilaç damla dağılımına ilişkin karakteristikleri görüntü işleme yöntemiyle değerlendirebilmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, örnekleme yüzeyi olarak hem suya duyarlı kartlar, hem de yağ banyolu yöntemden yararlanılmıştır. Örnekleme yapıldıktan sonra suya duyarlı kartların görüntülerinin bilgisayar ortamına aktarılmasında bir tarayıcı, yağ banyosundaki damla görüntülerinin bilgisayar ortamına aktarılmasında ise dijital bir fotoğraf makinasından yararlanılmıştır. Bilgisayar ortamına aktarılan örnekleme yüzeyleri, bir görüntü işleme programıyla analiz edilmişlerdir. Görüntü analizinden elde edilen sonuçlar, aynı örnekleme yüzeylerinin bir mikroskop altında gözle klasik olarak analizinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, ölçülen çap değerleri arasındaki farklılıkların ölçme yöntemine ve örnekleme yüzeyine bağlı olarak değiştiğini göstermiştir. Dünyada en yaygın kullanılan hacimsel orta çap (VMD) açısından genel bir değerlendirme yapıldığında, görüntü işleme yönteminden elde edilen VMD çaplarının mikroskopla ölçülen VMD çaplarına göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. En yüksek ve en düşük VMD değerleri arasındaki farklılık; ölçme yöntemine, örnekleme yüzeyine ve püskürtme memesinin büyüklüğüne bağlı olarak % 20.14 ile % 42.86 arasında değişmiştir. VMD'nin aksine görüntü işleme yöntemiyle ölçülen sayısal orta çap değerleri mikroskopla ölçülen değerlerden daha küçük bulunmuştur. Ayrıca, görüntü işlemeyle bulunan damla sıkılığı ve kaplama oram değerleri mikroskop kullanılarak bulunan değerlerden biraz daha düşük bulunmuştur. 2005, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EVALUATION OF SPRAY DROPLET DISTRIBUTION BY IMAGE ANALYSIS Çağatay KIRKAÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Agricultural Machinery Supervisor : Prof. Dr. Ergin DURSUN The aim of this study is to evaluate the characteristics of droplet distribution in liquid pesticide applications such as the droplet mean diameter, droplet distribution homogeneity, droplet density and coverage rate. In this study, both the water sensitive paper and the oil bath methods are used as target surfaces. After the spray sampling, the image of the water sensitive papers is transferred to the computer by a scanner, while the image of droplets in oil bath is transferred to the computer by a digital camera. The target surfaces transferred to the computer are analyzed with the image processing method. The results obtained from the image analysis are compared with the results obtained from the classical microscopic inspection of the same surfaces. The results of this study show that the differences of the measured diameter values change according to the measurement method and target surface. When a volume median diameter (VMD), which is the most commonly used parameter in the world, is evaluated, it is discovered that the droplet diameters from image processing method are higher than the droplet diameters measured with microscope. The difference between the lowest and highest VMD values change between 20.14 % and 42.86 % base on the measurement method, target surface and the size of the pulverization nozzle. In a contrary manner to VMD, the number median diameter values measured with image processing method are lower than those measured with the microscope. On the other hand, droplet density and coverage rate values measured with image processing methods are a bit lower than the values obtained from the microscope. 2005, 84 pages