Çalı formundaki bazı süs bitkilerinin çelikle çoğaltılmasında çelik tipi ve IBA uygulamalarının etkileri
The effects of cutting type and IBA treatments on the propagation of some ornamental shrubs by cutting
- Tez No: 170257
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süs çalıları, çoğaltma, çelik, IBA, Ornamental shrubs, propagation, cutting, BA u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇALI FORMUNDAKİ BAZI SÜS BİTKİLERİNİN ÇELİKLE ÇOĞALTILMASINDA ÇELİK TİPİ VE IBA UYGULAMALARININ ETKİLERİ Şefika ERDİLMEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan ÇELİK Bu çalışma 2004 Mart-Ekim aylan arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü serasında yürütülmüştür. Çalışmada hemen her bölgede yaygın olarak kullanılan, Allın Çanağı (Forsythia intermedia), Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea), Leylak (Syringa vulgaris), Mahonya (Mahonia aquifolium), Süs Kızılcığı (Cornus alba L. 'Sibirica') süs bitkisi türlerinin üç farklı dönemde alman çeliklerinin çoğaltılmasında çelik tipi ve IBA uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Sözü edilen türlerden erken ilk baharda (Mart) 10-15 cm uzunluğunda alınan odun çelikleri; 0, 1500, 3000 ppm IBA. Yaz başında alman yapraklı yeşil çelikleri; 0, 1000, 2000 ppm IBA, yaz sonunda alman yapraklı yarı odun çelikleri; 0, 1500, 3000 ppm IBA çözeltisine 10 sn daldırılmıştır. Çelikler perlit + torf (1 : 1) karışımı içeren kaplara dikilerek şişleme ünitesine yerleştirilmişlerdir. Yaklaşık 2 ay olarak öngörülen köklenme süresi sonunda çelikler sökülerek köklenme oram (%), sürme oram (%), fidan randımanı (%), sürgün ağırlığı (gr), kök ağırlığı (gr), sürgün gelişme düzeyi (0-4), kök gelişme düzeyi (0-4) saptanmıştır. Fidan randımanı (%) yönünden en iyi sonuçlar; Altın Çanağı için 1500 ppm IBA uygulanmış yan odun (% 94.7) ve odun (% 91.8) çeliklerinden; Ateş Dikeni için 3000 ppm IBA uygulanmış odun (% 62.7) çeliklerinden, Mahonya için 1000 ppm IBA uygulanmış yeşil (% 42.4) çeliklerden; Süs Kızılcığı için ise IBA uygulanmamış (% 35.0) yada 2000 ppm IBA uygulanmış yeşil çeliklerden (% 36.0) elde edilmiştir. Leylak' ta ise her üç çelik tipinde hemen hiç köklenme sağlanmamıştır. 2005, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF CUTTING TYPE AND BA TREATMENTS ON THE PROPAGATION OF SOME ORNAMENTAL SHRUBS BY CUTTING ŞefikaERDİLMEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Hasan ÇELÎK This experiment was carried out between in March - October, 2004 in the grenhouse of the Department of Horticulture Faculty of Agriculture, in Ankara University. The effects of the types of cuttings (hardwood, greenwood, semi-hardwood) and IBA treatments on the propagation of Forsythia intermedia, Pyracantha coccinea, Syringa vulgaris, Mahonia aquifolium, Cornus alba L. 'Sibirica' which are widely used as ornamental shrubs in nearly all regions of our country. Hardwood cuttings taken at early spring and semi-hardwood cuttings taken at late summer were dipped into the 0, 1500, 3000 ppm IBA, but greenwood cuttings taken at early summer were also dipped into the 0, 1000, 2000 ppm IBA for 10 seconds, and rooted in the mixture of peat and perlite (1:1) under mist. After a two-month rooting period, parameters related root and shoot formation and development (rooting and budding '%', fresh weights of roots and shoots 'g', vigors of rootsand shoots '0-4', final take of young plants '%') were investigated. Best results for the final take of young plants (%) were obtained with semi-hardwood (94.7 %) or hardwood (91.8 %) cuttings treated by 1500 ppm BA in Forsythia intermedia, hardwood cuttings treated by 3000 ppm BA (62.7 %) in Pyracantha coccinea, greenwood cuttings treated by 1000 ppm BA (42.4 %) in Mahonia aquifolium, and also greenwood cuttings untreated (35.0 %) or treated by 2000 ppm BA (36.0 %) in Cornus alba L. 'Sibirica' rooting performance of the cuttings of Syringa vulgaris, were always nearly at zero level. 2005, 55 pages