Silisyumun tuzlu koşullarda yetişen hıyar bitkisinin gelişmesine ve bazı besin elementlerin alımı üzerine olan etkisi
The effects of silicone on plant growth and some nutrient elements of cucumber grown at the salinity conditions
- Tez No: 170367
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tuzluluk, Hıyar, Silisyum, Kalsiyum, Salinity, Cucumber, Silicone, Calcium
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi SİLİSYUMUN TUZLU KOŞULLARDA YETİŞEN HIYAR BİTKİSİNİN GELİŞMESİNE VE BAZI BESİN ELEMENTLERİN ALIMI ÜZERİNE OLAN ETKİSİ Ahmet SEVİM Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Cengiz KAYA Yıl: 2004, Sayfa: 31 Bu çalışma, 2003 yılında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında bulunan plastik yüksek tünelde yürütülmüştür. Denemede bitki materyali olarak Beit Alpha Fİ hıyar (Cucumis sativııs L.) çeşidi kullanılmıştır. Bitki tuzlu şartlarda yetiştirilerek silisyumun tuzluluğun bitki üzerindeki olumsuz etkilerini giderip gideremeyeceği test edilmiştir. Bu denemede kullanılan uygulamalar: (1) Yalnız besin solüsyonu (K), (2) Besin solüsyonu + 60 mM NaCl (T), (3) Besin solüsyonu + 60 mM NaCl +0.5 mM Si (T+Siı), (4) Besin solüsyonu + 60 mM NaCI +1 mM Si (T+Si2), (5) Besin solüsyonu + 60 mM NaCl +1.5 mM Si (T+Si3) ve (6) Besin solüsyonu + 60 mM NaCl +2 mM Si (T+SL,). Besin solüsyonuna 60 mM NaCl ilave edilmesi, bitkinin gövde ve kök kuru maddesini ve klorofil içeriğinin azaltırken, hücre zan geçirgenliğini artırmıştır. Ayrıca tuz uygulanan bitkilerde Na oranı artarken, Ca ve K oranı azalmıştır. Tuz içeren besin silisyumuna ilave Si verildiğinde ise, bitkinin tuza olan toleransı kısmi olarak artmıştır. Bu sonuçlara bakıldığında Si bitkinin Na alımını azaltıp, Ca ve K alımını artırarak bitkinin tuza dayanımını artırmaktadır. En yüksek (2 mM) düzeyde verilen Si, bitki gelişmesini en iyi artırmıştır. Ancak bu artış hiçbir zaman kontrol bitkiler düzeyinde olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE EFFECTS OF SILICONE ON PLANT GROWTH AND SOME NUTRIENT ELEMENTS OF CUCUMBER GROWN AT THE SALINITY CONDITIONS Ahmet SEVIM Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof. Cengiz KAYA Year: 2004, Page: 31 This research was carried out in high plastic tunnel at Agriculture Department of Harran University in 2003. Cucumber cv. (Cucumis sativus L.) 'Beith Alpha FT was used in experiment as plant material. The plant was grown in salinity conditions in the aim of determining whether silicon can correct the adverse effects of salinity on plants. Treatments used in this experiment were: (1) nutrient solution alone (K), (2) nutrient solution + 60 mM NaCl (K+T), (3) nutrient solution + 60 mM NaCl + 0.5 mM Sil (K+T+Sil), (4) nutrient solution + 60 mM NaCl + 1 mM Si (K+T+Sİ2), (5) nutrient solution + 60 mM NaCl + 1.5 mM Si (K+T+Sİ3), and (6) nutrient solution + 60 mM NaCl + 2 mM Si (K+T+Sİ3). Addition of 60 mM NaCl into nutrient solution reduced the shoot and root dry matter, and chlorophyll contents but increased the membrane permeability. Furthermore Na increased, but Ca and K rates decreased in the salt applied-plants. Addition of Silicone in nutrient solution containing 60 mM NaCl improved salinity tolerance partly. The results show that Si improve salinity tolerance by reducing Na and enhancing Ca and K within plants. The highest (2 mM) rate of Si addition resulted in the highest increases in the plant growth. But these increases still are not the levels obtained in the control plants.