Malatya ilindeki tarima dayalı sanayi işletmelerinin yapısı, sorunları ve çözüm önerileri
The structure, problems and solutions of agricultural based industries in Malatya
  1. Tez No: 170385
  2. Yazar: OSMAN CEMALİ MARASALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHRİ KARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarıma Dayalı Sanayi, Kapasite Kullanım Oranı, Kısmi Verimlilik, Agricultural based industry, Capacity usage rates, Partial productivity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZ Yüksek Lisans Tezi MALATYA İLİNDEKİ TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETMELERİNİN YAPISI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Osman Cemali MARASALI Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bahri KARLI Yıl : 2005, Sayfa : 71 Malatya ilinde faaliyet gösteren 103 adet tarıma dayalı sanayi işletmesi ile anket çalışması yapılmıştır.Araştırmada, tarıma dayalı sanayi işletmelerinin yapısı ve sorunları incelenmiş, çözüm önerileri sunulmuştur.Üretim faaliyetinde bulunan sanayi işletmeleri küçük ve orta ölçekli işletmeler olup, sanayileşmenin 1990'lı yıllardan sonra yoğunlaştığı görülmektedir.İncelenen işletmelerin %59.1'inin işletme sahipleri tararından yönetildiği, yöneticilerin % 52.3 'ünün üniversite mezunu olduğu, üretim teleolojilerinin genelde iyi olduğu ve %59.0'unun AR-GE çalışması yaptığı görülmektedir.İncelenen işletmelerde kapasite kullanım oranlan genelde düşüktür.Atıl kapasitenin başlıca nedenleri olarak; talep yetersizliği (pazarlama), işletme sermayesi yetersizliği, hammadde yetersizliği ve hammadde fiyatlarının yüksek olması gösterilmektedir. İşletmelerde verimlilik oranlan; un sanayinde 1.20, iplik sanayinde 1.26, kayısı sanayinde 1.15 ve bulgur sanayinde 1.15 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis THE STRUCTURE, PROBLEMS AND SOLUTIONS OF AGRICULTURAL BASED INDUSTRIES IN MALATYA Osman Cemali MARASALI Harran University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Bahri KARLI Year: 2005, Page: 71 Inquiry study made with agricultural based industries in Malatya. In this study, the structure and the problems of agricultural based industries was researched, the solutions were presented. Agricultural based industries are originate little and middle scale firms and industrialization increased after 1990. This study show that, 59.1 % of plant is governed by plant owner, 52.3 % of plant governor is bachelor degree, production technology of the plant is generally enough and 59.3 % of plants doing research and development study. Capacity usage rates are generally low. Idle capacities causes are request disability (marketing), firm capital disability, raw material disability and raw material prices costliness. Productivity rates in studied agricultural industries are; 1.20 in flour industry, 1.26 in rope industry, 1.15 in apricot industry and 1.15 in boiled and pounded wheat, industry.