Toprak solarizasyonu ile Tokat ve yöresinde sorun olan bazı yabancı otların kontrolü üzerine araştırmalar
Investigations on control of some weeds in the Tokat province using soil solarizastion
  1. Tez No: 170418
  2. Yazar: ÜNAL ASAV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İZZET KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak solarizasyonu, Yabancı ot, Tavuk gübresi, Çimlenme, Soil solarization, Weeds, Poultry manure, Germination
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET TOPRAK SOLARIZASYONU İLE TOKAT VE YÖRESİNDE SORUN OLAN BAZI YABANCI OTLARIN KONTROLÜ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Ünal ASAV Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 83 sayfa Danışman: Prof. Dr. İzzet KADIOĞLU Jüri: Yrd. Doç. Dr. Yusuf YANAR Jüri: Yrd. Doç. Dr. İlhan ÜREMİŞ Bu çalışma, toprak solarizasyonu ve tavuk gübresi kombinasyonunun Tokat ve yöresinde sorun olan bazı yabancı otlara (Abutilon theophrastii Medik., Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Chenopodium album L., Cirsium arvense(L.) Scop. Conium maculatum L., Rumex crispus L., Sinapis arvensis L., Solanum nigrum L. Sorghum halepense (L.) Pers.) etkisini belirlemek amacıyla 2003-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Tarla denemeleri Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında kurulmuştur. Solarizasyon denemelerinde 0,02 mm kalınlığında şeffaf polietilen örtüler kullanılmıştır. Tül torbalar içine konulan yabancı ot tohumları toprak derinliklerine (0, 2, 5 ve 10 cm) gömüldükten sonra solarizasyon (42 gün) uygulanmıştır. SolarizasyonluII uygulamalarda toprağın bütün derinliklerinde sıcaklıklar kontrole oranla 9-15 °C arasında artmıştır. Solarizasyon uygulamaları Abutilon theophrastıi Medik, Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Chenopodium album L., Cirsium arvense (L.) Scop., Conium maculatum L., Solanum nigrum L. ve Sorghum halepense (L.) Pers tohumlarının çimlenme kabiliyetlerini değişik oranlarda azaltmış, Rumex crispus L. ve Sinapis arvensis L. tohumlarına bir etki sağlayamamıştır. En yüksek etki tavuk gübresi+solarizasyondan alınmıştır. Tek başına solarizasyon ve tavuk gübresi+solarizasyon uygulamaları buğday gelişimine ve verimine de olumlu yönde etki göstermiş, buğday veriminde tek başına solarizasyon birinci yıl % 12,02, ikinci yıl % 9,05 ve tavuk gübresi+ solarizasyon uygulaması birinci yıl % 16,49, ikinci yıl % 19,1 1 artış sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT INVESTIGATIONS ON CONTROL OF SOME WEEDS IN THE TOKAT PROVINCE USING SOIL SOLARIZATION Unal ASAV Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Master Thesis 2005, 83 pages Supervisor: Prof. Dr. izzet KADIO?LU Jury: Assist. Prof. Dr. Yusuf YANAR Jury: Assist. Prof. Dr. İlhan ÜREMİŞ This study was conducted to determine the effect of soil solarization and poultry manure combinations on some of the common weeds (Abutilon theophrastii Medik., Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Chenopodium album L., Cirsium arvense(L.) Scop. Conium maculatum L., Rumex crispus L., Sinapis arvensis L., Solarium nigrum L. Sorghum halepense (L.) Pers.) Tokat province during 2003-2005 growing seasons.IV Field experiments were conducted in the research field of Gaziosmanpaşa University, Agricultural Faculty. Solarization experiments were done by using 0,02 mm transparent polyethylene sheets. A few amount of weed seed was put inside the pieces of cloth than solarization was carried out after weed seeds were placed in soil depths (0, 2, 5 and 10 cm). Solarization increased soil temperatures by 9-15 °C in soil depths as compared to control. Solarization was reduced seed germination rates of Abutilon theophrastii Medik, Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Chenopodium album L., Cirsium arvense L., Conium maculatum L., Solarium nigrum L. and Sorghum halepense (L.) Pers. It did not effect seed germination of Rumex crispus L. and Sinapis arvensis L. The poultry manure+solarization was the most effective application. Solarization and poultry manure+solarization applications were good effect on wheat growth and yield. Wheat yield was increased 12,02 %, 9,05 % and first season 16,49 %, second season 19,11 % by solarization application and poultry manure+solarization application respectively.