Ordu-Gürgentepe koşullarında patates mısır fasulye karışık yetiştirme sistemleri üzerinde bir araştırma
An investigation on potato-corn-bean intercropping systems under Ordu-Gurgentepe conditions
- Tez No: 170421
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karışık ekim, patates, mısır, fasulye, verim, ekonomik analiz, LER
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET ORDU - GÜRGENTEPE KOŞULLARINDA PATATES-MISIR-FASULYE KARIŞIK YETİŞTİRME SİSTEMLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Enver ÇAM Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 90 sayfa Danışman : Prof. Dr, Güngör YILMAZ Jüri : Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jüri : Yrd. Doç. Dr. Naif GEBOLOĞLU Bu araştırma, Ordu - Gürgentepe koşullarında halen uygulanmakta olan karışık yetiştirme sisteminin belli bir disiplin anlayışı içerisinde yapılmasını ve karışıma giren bitki türlerinin birbirlerine olan etkilerini belirlemek amacıyla; 2004 yılı vejetasyon döneminde, patates - mısır ve fasulyenin yalın ekimlerle birlikte 17 değişik karışık ekim kombinasyonlarının 3 tekerrürlü olarak Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada karışık ekim uygulamalarının patates bitkisinde ortalama yumru ağırlığım önemli derecede etkilemiş ve pazarlanabilir yumru veriminde büyük rol almıştır. Patateste dekara yumru verimleri 1295,90 - 3984,07 kg arasında değişmiştir. Ortalama yumru ağırlığı ile ocak basma yumru verimleri bakımından fasulye ile birlikte ekimlerin mısır ile birlikte ekimlere nazaran genel olarak daha olumlu etkide bulunduğu gözlemlenmiştir. Karışık ekim uygulamalarının mısır tane veriminde fasulyenin patatese göre daha çok olumlu etkisi olduğu tespit edilmiş olup, dekara mısır verimleri genel olarak; 167,55 - 530,12 kg arasında değişmiştir. Karışık ekim uygulamalarının taze fasulyede bitki başına verimleri üzerine patatesin mısıra göre olumlu etkileri olduğu ve dekara fasulye veriminin 492,00 - 1452,33 kg arasında değiştiği görülmüştür. Hesaplanan ekonomik analiz sonuçlarına. göre en karlı uygulama dekara 557,83 YTL ile yalın patates üretiminde bulunmuştur. Ancak karışık ekim yapılması durumunda hem ekonomik analiz hem de LER değerleri dikkate alındığında 2 sıra patates + 2 sıra fasulye karışık ekim uygulamasının 544,92 YTL net kar ve 1,124 LER değeri ile en avantajlı uygulama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT AN INVESTIGATION ON POTATO-CORN-BEAN INTERCROPPING SYSTEMS UNDER ORDU-GURGENTEPE CONDITIONS Enver ÇAM Gaziosmanpaşa University Institue of Natural Sciences, Department of Field Crops Master Thesis 2005, 90 page Supervisor : Prof. Dr. Güngör YILMAZ Jury : Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jury : Yrd. Doç. Dr. Naif GEBOLO?LU This investigation was conducted to make sure that the intercropping systems already in use is performed according to a disciplinary approach and to determine the effects of the species in the system on one another. Seventeen mixed planting combinations as well as potato, corn and bean pure stands were established in 2004 using Completely Randomized Blok Desing with three replications. Mixed plantings significantly affected average tuber weights and had a major role on marketable tuber yield of potato. Tuber yields of potato varied from 1295,90 to 3984,07 kg per decare. Potato-bean mixed plantings had a better effect on average tuber size and tuber yield per hill compared to potato-corn mixed plantings. Ben had a much more positive effect on grain yield of corn compared to potato. Corn grain yields varied from 167,55 to 530,12 kg per decare. in terms of bean yields per plant, potato had a better effect than corn in mixed plantings. Bean yields were between 492,00 and 1452,33 kg per decare. According to the economical analysis, the most profitable application was pure potato stand as 557,83 YTL hoower, in the case of an intercropping application, two-row potato and two-row bean application was the most advantageous application considering both economical analysis and LER values (544,92 YTL net profit and 1. 1 24 LER value)» Key words : Intercropping, potato, coms bean, yield, economical analysis, LER