Sokak çocukları rehabilitasyon merkezlerinin tanımlanması ve Diyarbakır örneğinin ergonomik açıdan değerlendirilmesi
Description of the rehabilitation centres for street children and determination of ergonomics data in the example of Diyarbakır
- Tez No: 170577
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DEMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sokak çocuğu, rehabilitasyon, ergonomi, antropometri, kullanıcı gereksinimi, Street children, rehabilitation, ergonomic, antropometry, user necessity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
II ÖZET Bilindiği gibi, Türkiye Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde öngörülen kriterleri yerine getirmek amacına yönelik çalışmalarını hızlandırmaktadır. Ancak görülmektedir ki, Türkiye'de sokak çocukları gün geçtikçe büyüyen bir sorun olmaktadır. Bu bağlamda çocukların eğitimi büyük önem arzetmektedir. Çocuklar tüm dünya için yarının geleceğidir. Bundan dolayı, onları sokak ortamından koparmalı ve sokakta yaşamak zorunda olanlara da uygun ortamlar hazırlanmalıdır. Çocukluk yaşam sürecinin doğal bir dönemidir. Yaşamın bu evresinde fizyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik gereksinimlerde değişimler meydana gelmektedir. Sokak çocukları için yapılacak rehabilitasyon merkezlerinin, bu değişimler göz önüne alınarak tasarlanması gerekmektedir. 7-14 yaş grubu kullanıcıların fizyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik gereksinimlerine göre sokak çocukları rehabilitasyon merkezlerinin tasarlama kriterlerinin belirlenmesi ile. elde edinilen bilgiler doğrultusunda çalışma alanındaki problemler saptanmıştır. Bu problemin giderilmesini amaçlayan çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışmanın nedeni açıklanarak, sorunun ne olduğu belirtilmiş ve önemi ifade edilmiştir. İkinci bölümde; sokak çocukları ile ilgili, daha önce yapılan yerli ve yabancı çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde; rehabilitasyon kavramı ve sokak çocukları rehabilitasyon merkezinin görevleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; sokak çocukları rehabilitasyon merkezlerinin tasarımında etkili olan ergonomik faktörler belirlenmiş, çalışmada, ergonominin' hangi yönünün incelendiği belirtilmiştir. Beşinci bölümde; çalışmada uygulanan yöntem tanımlanmıştır.Ill Altıncı böjümde; yapılan değerlendirmeler sonucu elde edilen bulgular açıklanmıştır. Bu bulgular Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi üzerinde irdelenmiştir. Yedinci bölümde ise çalışmanın sonucu belirtilmiştir. Bu çalışmanın devamında yapılabilecek araştırmalarla ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY As you know, Turkey has speed up her efforts and activities in order to meet criteria prescribed in the process of accession to European Union. However, it is seen that, street children are getting big problem day by day in Turkey. In this context, the education of children is very importanat. They are future of tomorrow for all the world. Therefore, we. must break off them from the street environment and prepare suitable enviroment for them. Childhood is a natural period of life process. In this period of life, some changes occur in physiological, psychological and socio-economic requirements. The street children rehabilitation centre should be designed by taking these changes into consideration. The problem of case study, are determined by examining the design criteria of street children rehabilitation centre belong to physiological, psychological and socio- economic requirements of 7-14 age group users'. The study, aimed to remove the problems consists of seven chapters. In the first chapter, the problems of the study were determined by explaining the aim and the importance of the study. In the second chapter, previous foreign and native studies about street children before were researched. In the third chapter, the meaning of rehabilitation and the obligation of the street children rehabilitation centre were explained. In the fourth chapter, the ergonomic factors that effective in the Project of the street children rehabilitation centre were determined, the part of ergonomi examined in the study was stated. In the fifth chapter, the method of the study was described. In the sixth chapter, the findings obtained from the evaluations were explained. These findings were examined in the Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi.In the seventh chapter, the results of the study were determined. Recommendation for further work are then made.